fbpx
Close

EELVAADE | Anett Kontaveit vs Caroline Garcia: eksperdid ei oska kumbagi eelistada

Caroline Garcia. / Foto: Reuters/Scanpix

Kihlveokontorid on sattunud täna “hätta”, sest Anett Kontaveidi (8. asetus) ja prantslanna Caroline Garcia kohtumises Stuttgardi turniiril ei oska nad kummalegi eelistust anda.

Hätta sattumine on jutumärkides muidugi põhjusel, et ennegi on kihlveokontorid pannud kahele mängijale võrdsed koefitsiendid, nii et midagi erilist selles pole. Mõnes kontoris on napilt eelistatud eestlannat, kuid alati ülimalt napilt, parimal juhul 1,80 vs 1,90. Kuid näiteks tuntud Inglismaa kihlveokontor William Hill annab mõlemale võidukoefitsiendiks 1,91. Enne mängu võivad need numbrid veel muutuda vastavalt tehtud panustele, kuid eks see üldiselt näitab ennustajate silmis vastaste täielikku võrdsust.

Kontaveit ja Garcia on varem kohtunud, aga see toimus juba kaks ja pool aastat tagasi Luksemburgi turniiril, kui prantslanna võitis 7:6, 2:6, 6:4. Tuleb arvestada, et tollal polnud Anett isegi maailma esisajas, kuid Garcia asus 25. kohal – seega oli tulemus pigem Kontaveidile lootustandev.

Juuniorieas jõudis Garcia maailma edetabelis viiendale kohale (võrdluseks: Kontaveidi parim koht oli kolmas), kuid oma viimasel noorteaastal (2011) osales prantslanna vaid juunioride slämmidel, kus jõudis kolm korda poolfinaali ja korra (US Open) finaali. See tulemus kopeerib peaaegu üks-ühele Anetti 2012. aastat, kus ta juunioride slämmil mängis kaks korda poolfinaalis ja samuti US Openi finaalis. Ainuke vahe on selles, et Anett saavutas seda 16-aastaselt, Garcia 17-aastaselt.

2014. aastal võitis Garcia Bogotas oma esimese WTA turniiri ja tõusis aasta lõpuks edetabelis 36. kohale. Järgnevad poolteist aastat polnud säravad – algul püsis Garcia 30. koha piirimail, kuid langes 2016. aasta kevadel isegi TOP50 seast välja. Just siis sai ta ühe kuu jooksul kaks turniirivõitu Strasbourgis ja Mallorcal ning kerkis taas 30. kohale. Tõsi, nende kahe hooaja vältel tõestas Garcia end hea paarismängijana, kui ta koos kaasmaalanna Kristina Mladenoviciga võitis Prantsusmaa lahtised.

Kuid Garcia otsustas järgmise aasta kevadel keskenduda üksikmängule ja tegi õigesti, sest 2017 oligi tema tõeline läbimurdeaasta. Pärast Roland Garrosi suure slämmi veerandfinaali ja Wimbledoni 1/8 finaali tõusis ta esmakordselt 20. kohale, aga põhiline sündis hooaja lõpus. Järsku tegi Garcia täiesti ootamatult Hiinas duubli, võites Premier 5 turniiri Wuhanis ja Premier Mandatory turniiri Pekingis. 20. kohalt kaheksandaks ja kohe sõit WTA finaalturniirile! Ka seal sai prantslanna kaks võitu, pääses alagrupist edasi, aga kaotas poolfinaalis.

Kuigi tänu stabiilsusele (ja muidugi ka Hiinas kogutud punktidele) liikus Garcia edetabelis edasi ka 2018. aastal (septembris kerkis karjääri kõrgeimale 4. kohale), pole prantslannal pärast 2017. aasta sügist ühtki väga head tulemust ette näidata. Mullu jõudis Garcia paljudel tugevatel turniiridel veerand- või poolfinaali, aga võitis vaid Tianjinis International-turniiri. Kuna muud punktid Hiinas jäid kaitsmata, langes Garcia 16ndaks ning on sealtki lahjavõitu 2019. aasta alguse tõttu taandunud. Garcia senine parim tulemus on Miami 1/8 finaal, võrdluses Kontaveidiga on prantslanna käesoleva aasta senised neli kuud nõrgemad.

Siiski oleks ebaõiglane jätta mainimata, et kui eelmise aasta kevadistel liivaväljaku turniiridel mängis väga hästi Anett Kontaveit, siis Garcia oli temast isegi kriipsu võrra parem. Võrdleme: Stuttgardis jõudsid mõlemad poolfinaali, Madridis Garcia poolfinaali ja Anett 1/8 finaali, Roomas Garcia veerand- ja Anett poolfinaali.

Niisiis on mõlemal tänasel vastasel palju mängus, sest Stuttgardis on kaitsta 185 punkti. Näiteks WTA live rankingus, mis võtab nädala algul eelmise aasta punktid maha, on mõlemad juba koha võrra langenud: praegu on Anett 16. (tegelikus edetabelis 15.) ja Garcia 22. (21.).

Mida siis võiks tänaselt kohtumiselt oodata? Garcia on tuntud eelkõige mängijana, kellel kõik löögid heal tasemel, aga pole üht silmapaistvat relva. Ta mängib tagajoonel ründavalt, kuid ilmselt jääb pisut Anetti võimsusele alla. Samas on prantslanna palling ja jalgade töö parem. Nõrku kohti Garcia mängus pole lihtne leida. Üsna palju võib tänases kohtumises sõltuda sellest, kui palju mängijad teevad lihtvigu. Ka väljakukate ei tohiks kuigi palju mõjutada, sest kahe tennisisti senised tulemused on näidanud, et kummalgi pole selles osas selget eelistust. Samuti ei saa toetuda faktile, et Garcia väsitas ennast nädalavahetusel FedCupi kolmes mängus, kuid Anett sai puhata. Prantsusmaa ju võitis ja edu võib Garciat hoopis tiivustada.

Nagu ikka, ei saa me kindlalt pakkuda kellaaega, millal kohtumine algab, ent ilmselt mitte varem kui kell 16.

scroll to top