fbpx
Close

2020. aasta USA lahtiste meister loobub tennisest

Dominic Thiem US Openi võitjana / Foto: USA Today/Reuters/Scanpix

Austerlane Dominic Thiem on teatanud, et tänavu oktoobris tema kodumaal toimuv Viini ATP 500 turniir jääb tema profikarjääri viimaseks.

Tennisemeedia peamine allikas on Austria ajalehe Salzburger Nachrichten artikkel, ehkki Thiem ise ei ole mingit nö “lahkumisavaldust” kirjutanud. Austerlane on vaid hooaja algul teatanud, et kui ta tänavu ATP tasemel järjele ei saa, siis ta loobub. Thiemi häirib randmevigastus, mis ei luba tal enam nii kõvasti lüüa kui parimatel aegadel.

Thiem on tänavu kaasa teinud neljal ATP turniiril ja saanud 6st mängust kaks võitu. Maailma edetabelis on ta langenud 117. kohale. Thiemi pikk võistluspaus kestis 2021. aasta juunist 2022. aasta märtsini ja kuigi ta sai algul turniiridele pääsuks kasutada vigastuseelset edetabelikohta, ei aita selline võimalus, kui sa kedagi ei võida. Kohe seitsmel esimesel turniiril (2022 märtsist kuni Roland Garrosi slämmiturniirini) kaotas Thiem seitse korda avaringis.

2022 suvel läks Thiemil natuke paremini, aga nn protected ranking sai ära kasutatud, kuid edetabelis langes austerlane 200 hulgast välja ja pidi jätkama üritamist Challenger-turniiridel. 2023. aasta algul õnnestus Thiemil naasta esisajasse, aga mängutase ja vastavalt sellele ka tulemused polnud piisavad, et umbes 90. koha kandist ettepoole rebida. Kodusel Kitzbüheli ATP 250 turniiril finaali jõudmine oli Thiemi eelmise aasta parim tulemus. Tänavu ei ole aga Thiemil ühtki head tulemust isegi Challenger-turniiridel. Viimati kaotas 2020. aasta US Openi tšempion Madridi Mastersi kvalifikatsioonis Thanasi Kokkinakkisele (Austraalia) 1:6, 3:6, ehkki saviliivaväljakul peaks olema temast parem.

Kui kokku võtta Thiemi saavutused, siis 2020. aasta suurt võitu juba mainisime eelmises lõigus. Tollane US Open kujunes koroonaajastul oodatust nõrgemaks, sest Rafael Nadal ei teinud kaasa, lisaks langes Novak Djokovic 1/8 finaalis välja diskvalifitseerimise tagajärjel. Nii võitis Thiem finaalis 0:2 kaotusseisult Alexander Zverevi (Saksamaa) ja teenis oma ainsaks jäänud slämmivõidu, aga vähemalt on seegi hea ning sellise saavutusega on parem karjäärile punkt panna.

Tegelikult oli Thiemi jaoks kõige tugevam slämmiturniir Prantsusmaa lahtised, kus ta aastatel 2016-2019 jõudis kahel esimesel korral poolfinaalini ja kahel viimasel korral finaalini, kaotades mõlemal juhul Roland Garrosi valitsejale Nadalile. Veel on Thiem 2020. aastal jõudnud Austraalia lahtiste finaali, kus kaotas Djokovicile viies setis – arvatavasti mängutasemelt oli see austerlase parim finaal. Maailma edetabelis kerkis ta kolmandaks 2020 märtsis ja püsis seal järgmise aasta veebruarini, kuid selle perioodi sisse jäi ka viiekuune koroonapaus, mille ajal ranking külmutati.

Tennis.com küsis Roomas Djokovicilt, mida ta arvab Thiemi karjääri lõpetamisest, kuid maailma esireket ei soovinud seda kommenteerida enne otsuse ametlikuks saamist. Ent ta ütles siiski häid sõnu kunagise rivaali kohta: “Kõigepealt on ta väga hea inimene, kes käitub viisakalt, alati leiab aega tervituseks ja mõne sõna vahetamiseks, ta on alati näidanud vastaste suhtes austust nii väljakul kui väljaspool seda,” ütles Djokovic. “Tema võitlus vigastustega ja tahe naasta endisele tasemele raskustest hoolimata on hea eeskuju kõigile.”

Thiemi karjääri jääb lisaks US Openi tiitlile ilustama veel 16 esikohta ATP turniiridelt, millest kaalukaim on Indian Wellsi Mastersi võit 2019. aastal. Thiem on kõik ATP turniiride võidud saanud ajavahemikus 2015 kuni 2019 ja kümme tiitlit neist liivaväljakutel.

Noorteklassis oli Thiem parimal nädala maailma teine ja juunioride slämmiturniiri jäi tal võitmata (2011 Roland Garrosis kaotas finaalis), kuid ta sai esikoha 2011 Orange Bowlil, võites seega turniiri samal aastal, kui neidudest oli parim Anett Kontaveit.

scroll to top