fbpx
Close

EELVAADE | Väsimatu hiinlanna, kes mängib peaaegu igal nädalal

Shuai Zhang tänavusel Australian Openil. / Foto: AFP/Scanpix

Kui enamik tennisiste osaleb 12 kuu jooksul 17-24 turniiril ja mõned pisut rohkem, siis 34-aastane hiinlanna Shuai Zhang on täielik erand – ta on jooksva aastaga mänginud 32 turniiri!

Kui arvestada, et sügistalvel on turniirivabu nädalaid umbes kaheksa ja slämmivõistlused kestavad kaks nädalat, jääb järele vaid kümmekond nädalat, mil Zhang ennast turniirile üles ei anna. Haruldane töövõime! Ehkki muidugi palju määrab fakt, kui kaugele sa turniiril jõuad. Näiteks 12 kuuga vaid 17 turniiril osalenud Iga Swiatek (Poola) on alates mullu veebruarist pidanud 72 mängu, mis on täpselt võrdne Zhangi sama perioodi mängude arvuga.

Kuna Anett on Zhangiga kohtunud ka varem, oleme temast kirjutanud paar eelvaadet. Neist esimest, kus on kokku võetud hiinlanna karjäär aastani 2022, saate lugeda siit. Kuid pealkiri selle loo juures on ikkagi vale. Nimelt kerkis Zhang karjääri kõrgeimale kohale (WTA 22.) tänavu jaanuaris enne Austraalia lahtisi meistrivõistlusi. Vaatamata sellele, et ta mängis seal hästi ja jõudis ringi võrra kaugemale kui aastal 2022, on ta praegu ühe koha võrra langenud. Seda põhjusel, et ülihästi mängisid edetabelis vahetult Zhangi taga asunud Viktoria Azarenka ja Jelena Rõbakina ning suure hüppe täpselt Zhangi ette tegi Magda Linette.

Kuid teine eelvaade ilmus Tennisnetis mullu augustis, kui Zhang oli Anetti vastane Cincinnati turniiril. Tolle mängu Anett kaotas pärast kindlat avasetti 6:2, 4:6, 4:6. Nüüd on seis 3:2, aga esimesed kolm kohtumist toimusid kuni 2019. aasta veebruarini ja nendest ei ole ilmselt praeguse seisu hindamisel suurt kasu. Tookord juhtis Anett 2:1, mullu jaanuaris ta võitis, ja nagu mainitud, augustis kaotas.

Vaatamegi nüüd, mida on Zhang teinud viie ja poole kuu jooksul pärast Cincinnati turniiri. US Open läks tal hästi, Zhang jõudis 4. ring, kus kaotas Cori Gauffile 5:7, 5:7. Seejärel pidas Zhang veel neli mängu Tokyos, kus jõudis poolfinaali ja lendas sealt Tallinna WTA 250 turniirile. Sellised lennureisid mõne nädala jooksul võtavad oma osa ja Tallinn Openil kaotas Zhang 2. ringis Donna Vekicile. Aga ta jätkas visalt, mängis alates novembrist isegi neljal WTA 125K turniiril ja endale puhkust ei lubanud. Kuid mänge Zhangil enam palju ei olnud, sest hooaja viimasest 10st kohtumisest kaotas ta kuus. Ja midagi head ei andnud ka Australian Openile eelnenud Adelaide’i turniirid, kus Zhang kaotas mõlemas avaringis.

Kogu eelnimetatud perioodi jooksul on Zhang kaotanud sellistele mängijatele nagu Robin Montgomery (kohtumise hetkel WTA 294.), Nao Hibino (144.), Rebecca Peterson (136.), Alycia Parks (100.) ja Ana Bogdan (61.). Seega näeme, et Zhangil on mõõnasid küll ja küll, aga ta kompenseerib selle turniiride arvuga, sest kui 32st on pooled tulemused head või keskmised, saab edetabelis kõrge koha, sest täpselt 16 turniiri arvesse lähebki.

Australian Openist juba kirjutasime, aga Zhang seal väga tugevaid võite ei saanud, vaid Petra Martic (37.) oli pisut raskem vastane. Karolina Pliškova oli aga mängija, kes Zhangi Melbourne’is välja lülitas. Siiski on märkimisväärne, et viimasel kolmel slämmiturniiril on Zhangi tulemused 3. ring, 4. ring ja 4. ring, mis on märksa paremad kui tema homse vastase Anett Kontaveidi tulemused (3 x 2. ring).

Nii et kuigi Zhangi edetabelikoht on mullu augustist saadik olnud stabiilselt TOP30 sees, ei ole ta tegelikult stabiilselt mänginud ja saanud ka ootamatuid kaotusi. Zhangi jaoks oli kurjakuulutav, et käesoleval nädalal Lyonis langes hiinlanna 2. ringis 2:6, 0:6 välja kaotusega Marina Zanevskale (WTA 93.). Puhata pole ta jälle saanud – Austraaliast Prantsusmaale ja nüüd ajavahe mõttes kolm tundi ida poole tagasi.

Kuid muidugi on suur küsimärk ka Anetti vormi kohal. Võib-olla tal jaanuaris ei vedanud vastastega, aga ei saa ka väita, et Eesti esireket oleks mänginud oma parimal tasemel. Seepärast võis pisut karta, et kihlveokontorid selles mängus soosikut ei leia (seda enam, et viimase omavahelise kohtumise Anett kaotas), kuid nad on siiski leidnud – umbes 60-protsendiline favoriit on meie tennisist. Ennustusportaal Paf annab Anetti võidukoefitsiendiks 1,60 ja Zhangile 2,35. Kaotus Zanevskale on ikkagi palju märkimisväärsem kui Anetti kaotus Linettele.

Millal mäng algab? Abu Dhabis on Kontaveidi ja Zhangi kohtumine 1. väljaku kolmas ja sellele eelnevad kaks kvalifikatsioonimängu, millest esimene algab Eesti aja järgi kell 9. Samuti on klausel, et põhiturniiri mäng ei alga enne kella 13, kuid kahe varasema kohtumise venimine võib seda aega pisut edasi lükata. On siiski tõenäoline, et kella 13-14 vahel saavad Anett ja Zhang väljakule.

Praeguse seisuga on tõenäoline, et mängu näitab telekanal Inspira, kuid samasugune võimalus on ka selle kohtumise ülekanne Setanta telekanalil.

scroll to top