fbpx
Close

Kummaline mäng: ühe seti nulliga kaotanud Anett Kontaveit sai lõpuks üsna kindla võidu

Anett Kontaveit Peterburis. / Foto: Reuters/Scanpix

Anett Kontaveit (4) kohtus Doha WTA Masters 1000 turniiri 3. ringis talle ebamugava vastase Elise Mertensiga (Belgia, 16) ja vaatamata teatud raskustele sai otsustavas setis siiski üsna kindla võidu.

Kuid Mertens näitas ja seda eriti teises setis, miks ta on Anettile ebamugav. Kui belglanna satub sõiduvette, ei ole Anettil kerge rohtu leida. Teise seti 0:6 kaotus tekitas kartuse, kas otsustavas setis on võimalik murrangut teha, aga Anett alustas kolmandat seti ülimalt võitluslikult ja tahtejõuliselt, et nüüd hoopis Mertens ehmatas. Lõpuks oli tulemus peaaegu peegelpilt nende eelmisest kohtumisest Miamis, kus Mertens võitis 6:2, 0:6, 6:2. Täna oli tulemus 6:3, 0:6, 6:2 Kontaveidi kasuks.

Kuigi esimese seti otsustas formaalselt üks servimurre, oli seal tegelikult olulisi pöördeid rohkem. Seisuks 2:2 oli Anett oma pallingugeimid võitnud üsna raskelt, aga Mertens väga kindlalt. Belglanna on tuntud kui WTA tuuri üks paremaid liikujaid ja löökide etteaimajaid, mistõttu Anetti ründemäng muutus keerulisemaks – esimese tugeva löögiga ei jäänud pall praktiliselt kunagi maha. Lisaks Mertens palju ei eksi ja kasutab vastase rütmi häirimiseks kaarpalle. Kui aga seisul 2:2 jäi Anett pallingul 0:40 taha ja päästis geimi, hakkas Mertens järsku mängima vigaderohkelt, mis ei ole talle omane. Tagatipuks mängis belglanna maha ka 40:0 edu oma servil! Kõik neli topeltviga, mis Mertens selles mängus tegi, sündisid esimese seti kahes viimases servigeimis.

Mertens, kes esimeses setis näis kaotavat usu oma taktikasse, alustas teist setti agressiivsemalt. Ja ennäe imet – emam ta vigu ei teinud. Kuigi meie oleme Eesti fännid, võis tol hetkel Mertensi mängu imetleda: kuidas nii hästi on võimalik!? Viie geimi järel olid punktid Mertensi kasuks 20:3, vaid kuues geim oli tasavägisem. Võrdluseks: esimeses setis tegi Mertens 17 ja teises 2 lihtviga!

Kuid ometi oli Anettil käik varuks. Ja seda peamiselt visaduse osas. Just kaitses kätte saadud pallid ja seeläbi võidetud punktid olid Mertensile üllatuseks ja pärast esimeses geimis oma servi kaotust ta enam nii hästi ei löönud nagu teises setis. Anett oli ka väga hästi keskendunud igaks punktiks ja praktiliselt kõik tähtsad pallivahetused ta võitis. Nii sündis ka teine murre, mis sisuliselt mängu lõpetas, ehkki viimases geimis tuli Anett välja veel 15:40 kaotusseisust. Seega ei kaotanud Eesti esireket esimeses ja kolmandas setis ühtki servigeimi.

Lõpuks oli statistika selline, et Mertens jäi äralöökidega peale 20:18, aga tegi viis lihtviga rohkem (31:26). Kindlasti oli Mertensil ka rohkem sunnitud vigu ehk selliseid, mis sündisid pärast Anetti head ründelööki. Natuke kummaline mäng oli: algul domineeris Anett rünnakul selgelt, siis jäi justkui “rongi alla”, aga lõpuks tõmbas hoopis kaitsemängu abiga pikema kõrre. Kohtumise keerulisust näitab ka fakt, et punkte võitis Mertens napilt rohkem – 72:71.

Kõik serviprotsentide näitajad (nii õnnestumine kui ka võidetud punktid) olid sedavõrd võrdsed, et kuskil polnud kummalgi üle 1% edu. Vaid ässadega jäi Anett peale kahega – 3:1. Murdepalle realiseeris Anett 8st 3 ja Mertens 10st 3.

Anett kohtub veerandfinaalis Ons Jabeuriga (Tuneesia, 8), kes alistas Tereza Martincova (Tšehhi) 6:1, 3:6, 6:3.

scroll to top