fbpx
Close

Maria Šarapova pani oma pikale ja edukale karjäärile punkti

Maria Šarapova ja Anett Kontaveit pärast Toronto turniiri avamängu kätlemas. | Foto: AP/Scanpix

32-aastane Venemaa tennisekuulsus Maria Šarapova teatas kolmapäeval, et lõpetab oma eduka profikarjääri.

Seitsmeaastaselt koos isaga Ameerikasse õnne või siis täpsemalt kvaliteetseid tennisetreeninguid otsima läinud Šarapova võitis oma karjääri jooksul viis slämmiturniiri. Tal õnnestus ka teha nn “karjääri slämm”, et võita vähemalt korra iga tippturniir. Šarapova läbimurre algas 2004. aastal Wimbledoni turniiri võitmisega 17-aastaselt, seejärel lisandusid võidud US Openil (2006) ja Australian Openil (2008) ning kõige lõpuks Roland Garrosis (2012 ja 2014).

Maailma esireketi tiitlit kandis Šarapova kokku 21 nädalat viiel erineval lühiperioodil, millest esimene kestis vaid ühe nädala 2005. aasta augustis ja viimane neli nädalat 2012. aasta suvel. Kokku võitis Šarapova 36 WTA turniiri. Olümpiamängudel on ta tulnud üksikmängus hõbemedalile (2012 London) ja korra võitnud ka FedCupi (2008).

Šarapova karjääri tumestas vahelejäämine keelatud aine meldooniumiga 2016. aasta algul, ehkki venelanna selgitas, et ta ei teadnud, et see aine on lisatud keelatute nimekirja. ITF oli väljastanud sellekohase teate aasta algul, kuid Šarapova väitel ta ei leidnud veebi kaudu edastatud infobülletäänist õiget lehekülge üles. Enne seda olid sportlased saanud Venemaal üsna populaarset ravimit mildronati, mis sisaldaski meldooniumi, tarvitada vahelejäämist kartmata. Põhjendused siiski ITF-ile ei lugenud ja Šarapova pidi kandma 15 kuud dopingukaristust.

Ta naasis suurde tennisesse 2017. aastal, aga pärast seda hakkasid teda kimbutama erinevad vigastused ning õiget vormi ta kätte ei saanud. Viimasesse perioodi jääb ka Šarapova teine kohtumine Anett Kontaveidiga, kes võitis kuulsat venelannat eelmise aasta augustis Toronto turniiril. Kokku jäi Anetti seis Šarapovaga 1:1. Kaia Kanepil ei õnnestunud Šarapovat võita, ta kaotas venelannale kõik viis kohtumist, neist olulisima 2012. aasta Prantsusmaa lahtiste veerandfinaalis, kui Kaiat juba vaevas kannavigastus.

“Tennis viis mind suurde maailma ja näitas, mis puust ma olen tehtud,” ütles Šarapova intervjuus ajakirjadele Vogue ja Vanity Fair, mille kaudu ta oma karjääri lõpetamisest teatas. “Tennis pani mind proovile ja andis mulle jaksu võidelda. Ükskõik, milline on nüüd minu järgmine eluetapp, püüan alati minna kõrgemale ja anda endast parim.”

scroll to top