fbpx
Close

EELVAADE | Sõbranna ihkab “kättemaksu”

– Ons Jabeur / Foto: AFP/Scanpix

Möödunud sügisel lülitas Anett Kontaveit tänu Cluj-Napoca turniiri võitmisele WTA finaalturniiri kohalt välja Ons Jabeuri (Tuneesia) ja teenis tema asemel pääsme.

Juba enne turniiri lõppu hakkas Jabeur postitama Twitteris säutsusid, kus ta imestas, et Anett üldse ei kaota ja nüüd peab ta WTA finaalturniiriks ostetud peokleidi talle loovutama. Samuti postitas Jabeir foto, kus ta haarab kõrist Anettil, kes teeskleb hirmunud nägu. Kuid need olid kõik sõbralikud tögamised, kaks mängijat saavad tegelikult väga hästi läbi. Seepärast on “kättemaks” pealkirjas ka jutumärkides, aga eks võita Jabeur eeloleval ööl kell 2 Sydneys algavas veerandfinaalis kindlasti tahab. Me ei teagi, kui pettunud Jabeur tegelikult oli WTA finaalturnirii pääsmest ilmajäämise tõttu, sest varumängijana ta vigastusele viidates kohale ei sõitnud. Võimalik, et kui Anett poleks Rumeenias võitnud, oleks Jabeur nii või naa talle koha loovutanud.

Tennisnet on Ons Jabeurist kirjutanud palju. Esimene eelvaade, mis vaatleb tuneeslanna karjääri põhjalikult, oli kirjutatud 2020. aastal hoopis enne tema kohtumist Kaia Kanepiga. Kõige värskem eelvaade on aga avaldatud enne Kontaveidi ja Jabeuri kohtumist Indian Wellsi turniiri veerandfinaalis.

Selles viimases eelvaates on ka juttu, kuidas mõlemad tennisistid on olnud 2021. aastale edukad ning enne kohtumist olid Jabeuri hooaja võidud-kaotused 47-17 ja Anettil 35-14. Lõpuks juhtus aga nii, et mõlemad said mullusel hooajal 48 võitu, kuid Anettil oli kaotusi 17 ja Jabeuril 19, mistõttu eestlannat võib võitude arvu põhjal lugeda WTA tuuri edukaimaks mängijaks anno 2021. Jabeuri lõpptulemus 48-19 tuli sellest, et Anetti ta tolles mängus võitis 7:5, 6:3, pärast aga kaotas Indian Wellsi poolfinaali Paula Badosale ning Moskva turniiri avaringis andis seisul 1:6, 0:1 loobumisvõidu Jekaterina Aleksandrovale. Rohkem enam Jabeur vigastuse tõttu ei mänginud. Anett sai aga juurde veel 13 võitu (kaks turniirivõitu pluss kolm mängu WTA finaalturniiril).

Igatahes oli Indian Wellsi veerandfinaal Anettile üks keerulisemaid kohtumisi kogu eelmise aasta sügisperioodil, mil ta väga harva kaotas. Jabeur kavaldas seekord ta üle, kasutatdes osavalt lõikeid, tilkpalle ja ebameeldivaid krosse. Pikkadest ühe rütmiga pallivahetustest ei tulnud midagi välja, Jabeur ei lasknud Anettil sellist mängu peale suruda. Kuna nüüd on ka omavaheline seis 3:1 Jabeuri kasuks, võib tuneeslannat pidada Eesti esireketile ebamugavaks vastaseks. Nii oleks pealkirjas toodud sõna “kättemaks” kohane ka Anetti puhul, sest oleks vaja tagasi teha 2021. aasta kaks kaotust. Eelmises eelloos on juttu ka teisest kaotusest, mille Anett sai Cincinnatis.

Kui Anetti vorm on tänu tugevale aastalõpule enam-vähem teada ja senised kaks kohtumist Sydneys ei viita, et ta oleks nõrgemaks jäänud (vastaste tase paraku ei luba kindlalt arvata, kui hästi Anett pärast puhkepausi mängib), siis Jabeuri vorm oli küsimärk. Nüüd on temagi Sydneys kaks kohtumist võitnud ja nende hulgas teises ringis Petra Kvitovat, kelle vastu oli tuneeslannal enne seis 0:3. Midagi see siiski näitab, ehkki Kvitova näib juba Wimbledonist alates olevat alavormis.

Kihlveokontoritel oli kindlasti dilemma: Anetti viimase aja head hoogu ei saa kuidagi alahinnata, aga Jabeur on ikkagi poole aasta jooksul teda võitnud kaks korda. Pealegi on tuneeslanna edetabelis ainult kolm kohta tagapool. Keda pidada soosikuks? Otsustatud on ikkagi Kontaveidi kasuks. Ennustusportaal Paf annab tema võidukoefitsiendiks 1,65 ja Jabeurile 2,23. See tähendab pisut alle 60% võiduvõimalusi Anettile. Kuidas mäng tegelikult kulgeb, on muidugi raske ennustada. Eks Anetti treener Dmitri Tursunov on ka midagi eelmistest kaotustest õppinud – ta oli kohal juba Cincinnatis, ehkki siis veel katseajaga.

Esimest korda saab Anett Sydneys mängida Ken Rosewall Arena nimelisel peaväljakul. Jabeur jõudis seal juba ühe kohtumise pidada, seda Kvitova vastu möödunud ööl. Kuna tegemist on väljaku esimese mänguga, algab see kindlasti kell 2, vaja on ainult vaadata ilmateadet, sest vihma võib lähipäevil Sydneys sadada. Ennustus on siiski optimistlik, vihm peaks kohaliku aja järgi hommikuks (meil kell 24) lõppema ja kuna pakutakse nõrka sadu, siis ei pruugi seda üldse tulla. Kuid 100% kindel muidugi olla ei saa.

scroll to top