fbpx
Close

EELVAADE | Kuidas Kaia Kanepi suudab taltsutada sirgjoonelist vastast?

Alison Riske. / Foto: AP/Scanpix

Kaia Kanepi lõpetas alles kolmapäeval Miami turniiri kvalifikatsiooni, kuid astub juba täna kell 17 väljakule põhiturniiri kohtumiseks ameeriklanna Alison Riske (WTA 45.) vastu.

Kanepi on maailma edetabelis alles 89., kuid tänane mäng on üks neist, kus numbrid võivad olla petlikud. Igatahes kihlveokontorid ei usu, et edetabelis 44 kohta eespool asuv mängija võiks olla favoriit ja annavad Kaia võiduvõimaluseks koefitsiendi 1,5, Riskele 2,5 – need on keskmised numbrid erinevates kontorites.

28-aastane Riske jõudis esmakordselt TOP50 sekka 2014. aastal, kui ta võitis oma seni ainsa WTA tiitli Tianjini turniiril. Hiljem on ta veel kuus korda mänginud WTA turniiri finaalis, kuid alati kõige madalama tasemega International-turniiril. Premier taseme võistlustel Riskel edu puudub. Huvitaval kombel on Riske hästi õnnestunud Hiinas, sest Tianjinis ka korra ja Shenzhenis koguni kolm korda (kaasa arvatud tänavu jaanuaris) finaali pääsenud. Need mõlemad on kõvakattega turniirid nagu ka Miami Open.

Suure slämmi turniiridel on Riske põhitabelisse pääsenud 28 korda ja neist 20 korral esimeses ringis välja langenud – seegi ütleb midagi ameeriklanna kohta. Suhteline edu oli vaid 2013. aasta US Openi 1/8 finaal. Wimbledoni murul on Riske kolmel korral pääsenud 3. ringi ja neist ühel juhul (2013) 32 parema hulgas alla jäänud Kanepile 2:6, 3:6. Kaia jõudis tookord veerandfinaali. Mängijate teise omavahelise kohtumise Madridi liivaväljakul (2014) võitis aga Riske 6:7, 6:2, 6:1, seega on kahe täna kohtuva mängija seis viigis 1:1.

Kõik need tulemused ühtlasi tähendavad seda, et üksikute välgatuste abil on Riske oma kohta TOP50 lähistel viis hooaega hoidnud, kuid eriti kõrgele pole tõusnud, tema karjääri parim edetabelikoht on 36. (2017 mai).

Riske kohta on öeldud, et tema tagajoonelöögid on nagu laserikiir. Jah, ameeriklanna mängib sirgjoonelist ja pigem lamedate löökidega tennist, kus pallile ei anta keerdeid. Nii see löök ongi sirge kui laserikiir, aga eks selles peitub ka kiitus – Riske löökidel on võimsust. Tõsi, kas tema tagajoonemäng on samavõrra võimas nagu Kaia Kanepil – vaevalt. Aga Riske võib pommlöökidega aeg-ajalt üllatada ja kui tal tuleb see omapärase stiiliga mäng välja, ei ole vastumürki kerge leida. Mõnes mõttes vastab Riske stiil ka tema nimele, sest lamedate pommlöökide tegemine kätkeb alati endas riski.

Muide, “sirgjoonelisus” ilmneb ka Riske liikumises – ta hoiab keha enamasti tikksirgelt, mille kohta öeldakse “nagu oleks pulga alla neelanud”. Kuid siin tuleb küll nentida, et vaatamata sirgele kehahoiakule ei liigu Riske mingil juhul kehvemini kui Kanepi, sest see aspekt on pigem ikka meie tennisisti nõrkus. Serv on Riskel päris korralik ja hästi platseeritud, aga ta pole selles elemendis Kanepist parem. Kokkuvõttes võib arvata, et kui Kaia saab initsiatiivi endale ja hoiab lihtvigade arvu parajana (niikuinii ta neid aeg-ajalt teeb), siis peaks tulema võit koju.

scroll to top