fbpx
Close

Austraalia lahtiste korraldajad kohtlevad mängijaid erinevalt

– Rafael Nadal saabumas rohkearvulise tiimiga Adelaide’i | Foto: AP/Scanpix

Austraalia lahtiste eel on selle õhustik kuumaks köetud. Mitte ainult koroonasse nakatumisjuhtumitega, kuid ka mängijatele kehtestatud piirangute ja karantiini tingimustega seotud küsimuste tõttu.

Esialgu eeldasid tennisistid, et karantiin on demokraatlik ja maailma absoluutne tipp on samades tingimustes madalama edetabelikohaga ja kvalifikatsioonist põhiturniirile pääsenud mängijatega. Kuid reaalsus on osutunud sootuks teistsuguseks. Austraalia lahtiste korraldajad üritavad pidevalt tippude elu lihtsustada. Detsembri alguses tuli teave, et enamus tennisiste saab turniirile kaasa võtta kuni kaks inimest, kümme paremat kolm ja endised suurturniiri võitjad neli. Sellest plaanist siiski loobuti ja peaaegu kõik tiimid piirdusid kahe inimesega. Kuid tippude jaoks pakuti ikka teatud privileege. Ränkingu kolm paremat ja nende sparringupartnerid asuvad muudest mängijatest eraldi karantiinis, mitte Melbourne’is vaid Adelaide’is. Peagi selgus, et sealsed tingimused on palju paremad, sest linn asub teises osariigis, kus kehtivad lõdvemad reeglid.

Nüüd on paljudel tekkinud kahtlus, et karantiin Adelaide’is, kus treenivad tipud, töötab veidi teisiti kui Melbourne’is. Näiteks Filip Krajinovic lendas Novak Djokovici sparringupartnerina Adelaide’i ja tema fitnesstreener sai saabumisel positiivse koroonatesti. Ja selle asemel, et kogu lennuk isolatsiooni saata, võeti treenerilt verd ja sealt leiti antikehi ning asi sumbus.

Prantslase Jeremy Chardy sõnul saavad tipud kasutada isegi hotelli jõusaali ja käia trennides, mida ei arvestata viietunnise vaba liikumise kvoodi hulka ning saavad elada peaaegu tavapärases elurütmis..

Lisaks on tippude endi seas erisused. Ashleigh Barty, kes pole peaaegu aasta Austraaliast lahkunud, ei panda tõenäoliselt karantiini. Seetõttu oleks loogiline, et tema koha Adelaide’is võtnuks tiitlikaitsjast maailma neljas reket Sofia Kenin, kuid läks teisiti. Adelaide’i saabus hoopis nr. 11 Serena Williams. Jah, Williams on palju teenekam, ent kas selline erikohtlemine on teiste suhtes õiglane? Taas on vist aeg näppude vahele võtta Georg Orwelli “Loomade farm”…

Pärast seda, kui Melbourne’is algas isolatsiooni kaos, hakkasid paljud mängijad aktiivselt rahulolematust välja näitama. Tähelepanuta ei jäänud näiteks Naomi Osaka foto Adelaide’st, millel ta saabus sinna neljaliikmelise tiimiga.

Privileegide jagamine oli nii juhuslik ja ebavajalik, et see ajas Hispaania Marca teatel vihaseks isegi Novak Djokovici. Ja nüüd on Djokovic üles kutsunud Austraalia lahtiste korraldajaid parandama tingimusi mängijatele, kes satuvad täielikku isolatsiooni. Kirjas turniiri direktorile Craig Tiley’le palus ta pakkuda kõikidele mängijatele võrdseid tingimusi. Muuhulgas olid kirjas esitatud sellised punktid:

  • varustada kõik hotellitoad trenažööridega
  • pakkuda tippsportlaste tasemele vastavat toitlustust
  • vähendada mängijate täielikku isolatsiooni tehes rohkem koroonateste
  • kui koroonatest on negatiivne, lubada mängijal külastada oma treenerit

Novak Djokovic ise läbib Adelaide’is eraldi karantiini koos Rafael Nadali, Dominic Thiemi, Simona Halepi, Naomi Osaka, Serena Williamsi ja nende sparringupartneritega.

Ühtpidi arusaadav, et korraldajad soovivad kõiki maailma tippe väljakul näha ning et turniir kannataks võimalikult vähe koroonapandeemia tõttu, ent orwellik (loe: ebavõrdne) lähenemine ei mõju nende mainele kuigivõrd hästi ja tekitab paljudes mängijates trotsi.

scroll to top