fbpx
Close

Medvedev alistas Djokovici ja kindlustas alagrupivõidu

Supervormis Daniil Medvedev alistas maailma esireketi. / Foto: EPA/Scanpix

Venemaa esireket Daniil Medvedev pole novembrikuus kaotanud veel ühtki kohtumist, kui ta kolmapäeval alistas ATP finaalturniiril Londonis maailma esireketi Novak Djokovici (Serbia) 6:3, 6:3.

2019. aastal viis ATP turniiri võitnud Medvedev polnud tänavu novembrini võitnud ühtki, kui ta sai lõpuks esikoha Pariisis Masters 1000 turniiril. Seal alanud viiemängulise võiduseeria on Medvedev nüüd pikendanud seitsmeni, kui Londonis alistus ka Djokovic, kelle vastu ta tänaseni oli 2:4 kaotusseisus.

Esimene sett oli Londonis üsna pikk, sest üheksa geimi kestsid 47 minutit. Esmalt oli Medvedevil kaks murdepalli seisul 1:1, sellest järgmine geim oli samuti pikk, aga enamat 40:40 seisust (neli korda) Djokovic ei saanud. Lõpuks langes aga vaekauss Medvedevi kasuks alates seisult 2:3, kui venelane võitis seitse geimi järjest seisuks 6:3, 3:0. Sealjuures oli kõikides geimides, mille Medvedev murdis, Djokovicil vähemalt üks geimpall.

Kõvakattel on Djokovic tuntud kui maailma parim tagajoonemängija (saviliival on selleks loomulikult Rafael Nadal), aga Medvedev on üks väheseid, kelle agressiivne stabiilsus on piisav serblase löömiseks. Kui mõni vastane eksib Djokovici vastu liiga palju ja mõni jääb liiga passiivseks, siis suurepärases hoos olev Medvedev on ehk maailmas praegu esireketile kõige ohtlikum rivaal kõvakattel. Mõneti on isegi omapärane, et hea tagajoonemängu poolest tuntud Medvedev pole karjääris võitnud ühtki turniiri saviliival. Võiks isegi öelda, et ta on sel kattel lausa kehv, sest Prantsusmaa lahtistel on Medvedev neli korda kaotanud avaringis!

Kogu eelneva jutu mõte on selles, et Medvedev on hetkel maailma esikümne kõige mõistatuslikum mängija, kelle plusse ja miinuseid ei oska keegi otseselt välja tuua. Djokovici vastu lõi Medvedev 9 ässa ja sai esimest pallingut sisse 71%, serblasel olid vastavad numbrid 3 ja 63%. Kui lisada, et esimeselt servilt võitis Medvedev 80 ja Djokovic 65% punktidest, siis on paremus täiesti selge. Djokovicil oli kokku vaid üks murdepall!

Medvedev kindlustas esikoha Tokyo 1970 nimelises alagrupis tänu sellele, et pärastlõunal oli Alexander Zverev (Saksamaa, 5) alistanud Diego Schwartzmani (Argentiina, 8) 6:3, 4:6, 6:3. Teatud hetkeni sarnanes see mäng täielikult Schwartzmani kohtumisele Djokoviciga. Mõlemas mängus murdis argentiinlane vastase servi esimesena seisuks 2:1 ning mõlemas kaotas avaseti 3:6 ja jäi teises murdega taha. Kui aga Djokovic viis sellest seisust mängu ilma probleemideta võiduni, siis Zverev loovutas teises setis kaks servigeimi ja pidi võitmiseks pingutama veel ühe seti. Ilmselgelt jäi Zverev teises setis tagajoonemängus liiga passiivseks, kuid kolmandas setis ta siiski tõstis vajalikul hetkel taset.

Zverevi õnneks seti loovutamine talle midagi ei tähendanud, sest Tokyo 1970 alagrupis enam “surnud ringi” tekkida ei saa – teise edasipääseja otsustab Djokovici ja Zverevi kohtumine. Ei loe see fakt, et Djokovic on hetkel settide vahe poolest ühe võrra Zverevist ees.

Neljapäeval peavad London 2020 grupis olulise kohtumise Rafael Nadal (Hispaania, 2) ja Stefanos Tsitsipas (Kreeka, 6), selle mängu võitja kohtub poolfinaalis Medvedeviga. Mäng peetakse Eesti aja järgi kell 22, aga kell 16 kohtuvad turniiriseisu poolest tähtsusetus mängus alagrupivõidu kindlustanud Dominic Thiem (Austria, 3) ja Andrei Rublev (Venemaa, 7), kuid selle kohtumise hind on siiski 200 ATP punkti ja 153 000 dollarit. Thiem kohtub poolfinaalis Djokovici või Zvereviga.

scroll to top