fbpx
Close

EELVAADE | Anett Kontaveit kohtub tšehhitariga, aga mitte selle “õigega”

Marie Bouzkova tegemas kaitselööki mängus Petra Kvitova vastu. / Foto: AP/Scanpix

Kolmandasse ringi jõudmise korral võis eeldada, et Anett Kontaveit (12) kohtub taas Petra Kvitovaga (Tšehhi, 6), kellega ta seis on 2:4. Ent võta näpust, hoopis 22-aastane Marie Bouzkova alistas oma kuulsa kaasmaalanna ja mängib täna kell 18 Eesti esireketi vastu.

Bouzkova on tänavu juba kohtunud Kaia Kanepiga ja tšehhitar võitis teda Brisbane’i turniiri kvalifikatsioonis 7:5, 6:3. Kuid Anettiga Bouzkova varem mänginud pole. Seda ka põhjusel, et kuni eelmise hooajani osales Bouzkova peamiselt ITF-i turniiridel.

Täpselt samamoodi nagu Anett ise ning tema eelmised vastased Darja Kasatkina ja Jil Teichmann, oli ka Bouzkova noorteklassis edukas. Varajases noorpõlves kaks aastat Nick Bolletieri akadeemias treeninud Bouzkova võitis 2014 US Openil 16-aastasena noorteturniiri. Tuntumatest mängijatest alistas ta 2. ringis Jelena Ostapenko. Kui aga Anett oli oma juunioride klassi parimal aastal (2012) edukas paljudel turniiridel, siis Bouzkova võit US Openil oli mingil määral “pauk luuavarrest”, sest oma neljal varasemal noorte slämmiturniiril polnud ta 2. ringist kaugemale jõudnud. Bouzkova parim koht neidude edetabelis oli 7. ja paar kuud pärast slämmivõitu tõmbas ta noorteklassi karjäärile kriipsu.

Nullist alustades kerkis Bouzkova 17-aastaselt WTA edetabeli TOP500 sekka, aga sealt edasiminek oli siiski suhteliselt aeglane. Näiteks 200 parema hulka jõudmine võttis aega kolm aastat. Bouzkova võitis neil aastatel kokku 12 ITF-i turniiri, aga enamik neist olid 10 000 või 15 000 dollari auhinnafondiga. 2017. aasta teisest poolest alates pääses Bouzkova mängima ka slämmiturniiride ja mõne WTA International turniiri kvalifikatsiooni, kuid erilise eduta. 2018. aastal läbis Bouzkova kvalifikatsiooni vaid US Openil ning Monterrey ja Quebeci turniiril, aga põhitabelis sai neil kolmel võistlusel ainult ühe võidu.

Nii ei jõudnud tšehhitar esisajasse ka 2019. aasta alguseks. Ta alustas hooaega maailma edetabeli 120. kohalt. Aga lõpuks juhtus nii, et täpselt oma 21. sünnipäeval (21. juuli 2019) sai Bouzkova tähistada pääsu TOP100 sisse, kui ta võitis Nur-Sultanis (Kasahstan) 80-tuhandelise ITF-i turniiri. Bouzkova oli seal ka esimesena asetatud, mistõttu polnud tegemist mingi üllatusega. Formaalselt kerkis ta maailma 92. reketiks küll päev pärast sünnipäeva.

Kasahstanist sõitis Bouzkova otse Ameerikasse ja seal tuligi esimene suur edu – kvalifikatsioonist alustades jõudis ta Rogers Cupil Torontos poolfinaali. Kui enne polnud Bouzkova alistanud ühtki esikümne mängijat, siis nüüd kaks korraga samal turniiril – Sloane Stephens (USA, tollal WTA 8.) ja Simona Halep (Rumeenia, 4.). Tõsi, Halepilt sai Bouzkova veerandfinaalis pärast avaseti 6:4 võitmist loobumisvõidu, aga alustatud mäng läheb teatavasti statistiliselt võiduna arvesse. Bouzkova hoog jätkus poolfinaalis, kus ta Serena Williamsi (USA, 10) vastu võitis esimese seti 6:1, aga siis kaotas 3:6, 3:6.

Midagi erilist 2019. aastal enam ei järgnenud, US Openil kaotas Bouzkova avaringis. Ja kui kaasa arvata ka 2020. aasta Australian Open, siis siiamaani on Bouzkova slämmiturniride põhitabelis saanud vaid ühe võidu 2019. aasta Wimbledonis.

Tänavust hooaega alustas Bouzkova 60. kohalt ja aasta esimeses mängus võitiski Kanepi nagu eelpool mainitud. Edu tuli lõpuks Monterreys märtsi algul, kui ta poolfinaalis võitis Johanna Konta (Suurbritannia, WTA 16.), aga finaalis kaotas Elina Svitolinale (Ukraina, 7.). Kohe pärast seda turniiri algaski viiekuine koroonaviiruse paus, mille ajal Bouzkova oli edetabelis oma karjääri kõrgeimal 47. kohal. Ta loovutas ühe positsiooni, kui Palermo turniiri võitnud prantslanna Fiona Ferro temast möödus. Üle-eelmisel nädalal Lexingtonis jõudis Bouzkova veerandfinaali.

Bouzkova pole küll nii pikk kui tema tuntumad kaasmaalannad Kvitova ja Karolina Pliškova, kuid 180-sentimeetrise kasvuga kuulub ta siiski pikkade mängijate hulka. Kuna tšehhitare on TOP50 seas koguni kuus, siis oma riigis ongi Bouzkova kuuendal kohal. Peab ütlema, et Anett ei ole Tšehhi mängijatega kuigi heas seisus: kui tulemust Kvitovaga (2:4) võib lugeda korralikuks, siis Karolina Pliškova vastu on Kontaveit taga 0:3, Karolina Muchovale kaotab 0:2, Marketa Vondroušovale 0:1 ja Barbora Strycovale 1:2. Aga eks need ole kõik ka tugevad mängijad ja Bouzkova neist ikkagi tagapool. Ütleme kohe, et võrdlus teiste tšehhitaridega on lihtsalt statistika, mis tänast tulemust vaevalt mõjutab.

Bouzkovat on alates 2014. aastast kuni tänini treeninud Cristian Requeni, kelle kõrval on teise treenerina alati olnud ka Marie isa Milan Bouzek. 45-aastane hispaanlane Requeni on WTA tuuril kindlasti üks vähem tuntumaid treenereid, mängijana oli tema parim koht ATP edetabelis alles 1006. Kuid treenerit vahetanud Bouzkova pole, mis võib rääkida heast koostööst või hoopis tšehhitari rahulikust ja kannatlikust iseloomust.

Täpseid andmeid Bouzkova mängustiili kohta ei ole. Noorteklassi intervjuus on ta nimetanud enda tugevuseks mitmekülgset mängu ja head liikumist. Ta iseloomustas ennast kui all-court-player. Pikkus peaks tähendama head servi, kuid eile kahe tšehhitari kohtumist vaadanud treener Harri Neppi sõnul on Bouzkova palling Kvitova omast nõrgem ja paremakäelise mängijana ei tohiks olla Anettile nii ohtlik kui vasakukäeline Kvitova. “Bouzkova serv on piisavalt hea, kuid mitte võimas. Kuid tal on tagakäsi kindlam kui eeskäsi ja just see peaks Anettile sobima, sest nüüd ta saab oma eeskäekrossid suunata vastasele eeskäe alla, eile läksid need vasakukäelise vastu tagakäele,” selgitas Neppi.

Siiski võib eeldada, et kõvakate on Bouzkova lemmik, sest sellel on ta saavutanud oma parimad tulemused juba noorte slämmivõidust alates. Ka augusti teisel nädalal ei valinud Bouzkova osalemist koduse Praha liivaväljakutel, vaid sõitis mängima Ameerikasse.

Ennustusportaali Paf leheküljel ei olnud hetkel Cincinnati koefitsiente märgitud, kuid Kontaveidi võidule oli panus samasugune kui eile Jil Teichmanni vastu ehk 1,50. Sellise numbri lähistel on ka teiste kihlveokontorite koefitsiendid, mis tähendab, et Anett on taas umbes 60-65% võiduvõimalusega soosik.

Kell 18 algavat kohtumist kannab üle Delfi TV.

scroll to top