fbpx
Close

Casper Ruudi kogemus jäi peale – norralane esmakordselt slämmiturniiri poolfinaalis

Casper Ruud / Foto: AFP Scanpix

Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel selgus Eesti aja järgi täna teise öötunni lõpul viimane poolfinalist, kelleks oli Casper Ruud (Norra, 8).

Meeste slämmiturniiridel on üllatusi viimasel ajal olnud vähe, aga nüüd kohtuvad ühes poolfinaalis maailma 8. ja 23. reket, mis on üsna haruldane. Ruud võib aga jõuda finaali niimoodi, et polegi esikümne meestega kohtunud. Kuid Marin Cilic (Horvaatia. 20) võib tema vastu olla isegi favoriit, sest on viimases kahes kohtumises mänginud suurepäraselt ja alistanud mängijad, kes paiknevad edetabelis Ruudist eespool.

Ruudi veerandfinaalivastane, naaberriigi Taani 19-aastane tulevikumees Holger Rune läks võib-olla liiga suurte ootustega tänaöisele mängule peale ja polnud algul duelliks valmis. Kindlalt mänginud ja kogu kohtumise jooksul suurepäraselt servinud Ruud haaras kiiresti 5:0 edu ja tundus, et näitab noorele mehele koha kätte. Aga õnneks nii ei läinud ja pealtvaatajad said edaspidi nautida tasavägist heitlust. Ka teise seti algul oli Ruud veel parem – tal oli seisul 1:1 kaks murdepalli ja seisul 2:2 murdiski Rune servi. Ent järgmises geimis, kus Ruud juhtis oma servil 40:0, algas Rune etteaste. Seti ja murdega taha jäänuna oli ta nüüd vast mõistnud, et tema ei ole selles mängus favoriit ja hakkas andma endast parimat. Rune murdis tagasi ja seisul 5:4 võitis Ruudi servi nulliga!

Kolmandas setis stsenaarium osaliselt kordus, sest Ruud murdis esimesena seisuks 4:3 ja Rune kohe vastu. Määravaks sai nüüd tie-break, mille lõpus oli Ruud kas siis ülimeisterlik või õnnelik, sest alates seisust 2:2 lõi ta punkti käigus pidevalt palle joonele ja niisugusele mängule vastane vastu ei pidanud – viis punkti järjest ja 7:2 Ruudile.

Sellega oli ilmselt “torm veeklaasis” läbi ja neljandat setti kontrollis Ruud kindlalt. Oma viies servigeimis loovutas ta vaid viis punkti ja samal ajal surus Rune servi. Taanlase kolmes pallingugeimis oli tal kokku kuus murdepalli ja lõpuks ühe neist Ruud ka realiseeris seisuks 5:3 ning vormistas võidu oma pallinguga.

Statistikas torkab silma Ruudi väga hea esimene serv – 13 ässa, õnnestumisprotsent 68 ja võidetud punkte 79%. Ruud ei ole pommservija (täna kiireim serv 206 km/h), aga palling on ikkagi tal üsna vahe relv. Norralase peamine erakordsus seisneb aga heas liikumises ja vigade vähesuses. Rune vastu tegi Ruud ainult 24 lihtviga, vastane aga 46. Ruud jäi napilt peale ka äralöökidega (55:54), kuid seda ässade (13:1) arvelt, mängus tegi rohkem äralööke Rune.

Erakordne stabiilsus ja kindlus on Ruudist teinud “väikeste turniiride meistri”, sest tal on juba kaheksa tiitlit, aga kõik ATP 250 turniiridelt. Mullu tegi ta “kübaratriki”, kui võitis juulis Tokyo olümpiamängude eel ja ajal kolm Euroopa liivaturniiri järjest. Rivaale tal seal eriti polnud, sest enamik tugevamaid eelistas ikkagi olümpial mängida. Andrei Rublev on teine esikümne mängija, kes osaleb paljudel turniiridel ja võidab väiksemaid, aga venelasel on peamiselt trofeed siiski ATP 500 turniiridelt. Nemad on ka esikümnes aktiivseimad mehed – viimase 12 kuu jooksul on Ruud pidanud 28 ja Rublev 26 turniiri.

Nüüd aga möödus Ruud Rublevist nii edetabelis (norralane on hetkel seitsmes, aga finaalipääsu korral tõuseks kuuendaks) kui ka selle poolest, et pääses esimesena suure slämmi poolfinaali – Rublevil jäi mõned tunnid varem see tähis napilt saamata, kui ta Cilicile otsustavas setis 6:7 kaotas. “Need on matšid, mille mängimisest sa unistad ja loomulikult on praegu ka finaali võimalik,” ütles Ruud poolfinaali jõudmise kohta. “Kuid ma pean keskenduma ja andma endast parima, sest Marin on kogu nädala mänginud suurepäraselt.”

Ruud ei unustanud väljaku intervjuus ka mainimata, et Norra tennisel oli eile suur päev. Nimelt jõudis Ulrikke Eikeri koos belglase Joran Vliegeniga segapaarismängu finaali. Üksikmängu edetabelis on Eikeri alles 273. kohal.

scroll to top