fbpx
Close

Imeline mäng: matšpalli päästnud Anett Kontaveit sammus teise ringi

Anett Kontaveit Roland Garrosis. / Foto: AP/Scanpix

Kolme viimase aasta jooksul esimest korda jõudis Anett Kontaveit (30) Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel avaringist edasi, aga millise mängu järel!? Olukord tundus teises setis päris halb ja Anettil polnud justkui ka suurt tahtmist, aga tegelikult ikkagi oli – sest ta päästis seisu 3:5 ja hiljem ka matšpalli.

Kui alustada päris algusest, siis esimese setis seisul 3:1 tundus Anetti jaoks mäng Viktorija Golubiciga (Šveits) kulgevat kergelt. Ta võitis pallingugeimid nulliga ja kuigi ühes tõrjegeimis tegi paar lihtsat viga, suutis neljandas geimis tõrje kirja saada. Aga viiendat geimi alustas Anett topeltveaga ning ei saanudki enam mängu sisse. Jah, Anett hoidis hiljem oma servi, aga tõrjetel oli ebakindel ja ka Golubic hakkas mängima kavalamalt ja efektiivsemalt.

Sett jõudis tie-break’i, kus Kontaveit jäi kolme lihtvea tagajärjel 0:3 taha. Polnud justkui viga, sest varsti oli seis 3:3, aga selline ebakindluse tunne valitses Eesti esireketit endiselt. Golubic oli juba pigem hakanud pallivahetusi kontrollima ja saanud ka oma äralöögid (neid oli tal küll tunduvalt vähem kui Anettil) käima ning võitis tie-break’i 7:4.

Seejärel algas kummaline ja dramaatiline teine sett, kus vastupidiselt esimesele aina võideti tõrjegeime. Anetti tõrje läks järk-järgult paremaks, aha nüüd kiratses serv. Kui mängu kokkuvõttes oli Kontaveidi esimese servi õnnestumisprotsent 56, siis teises setis 50. Aga tõele au andes oli see Golubicil veel hullem – 39% teises setis. Eks sellepärast serve kordamööda murtigi, aga Golubic sai ühe pallingugeimi kätte ja juhtis 5:3, 30:15. Sellel seisul tegi šveitslanna ootamatu otsuse nö tühjalt kohalt võrku tungida ja sai karistada. Anett murdis uuesti ja siis lõpuks hoidis ka ise oma servi, ehkki oli ka selles geimis 15:30 taga. Kuid kannatused polnud veel läbi. Seisul 5:6, 30:30 tegi Anett üsna hullu vea drive volley löömisel ja matšpallil jooksis kaks setti väga hästi kaitses tegutsenud Golubic mitu rakset palli välja ja Anett pidi vastu päikest kaks korda ranakut lööma. Õnneks ei eksinud ja matšpall oli päästetud.

Kuid seiklusi jagus ka tie-break’i, kus seekord juhtis ainult Anett, aga 3:1 ja 5:3 edu sulas viigiks. Õnneks lõi ta seisul 5:5 ässa ja siis võitis ka tõrjepunkti. Otsustava seti alguse mängis Anett sama hästi kui esimese seti alguse, aga seekord ei võitnud masenduses Golubic geimigi. Juba oli seis 4:0 ja siis hakkasid 28-aastast šveitslannat vaevama ka krambid. Vastupanu oli lootusetu – viimases kahes geimis sai Golubic ainult ühe punkti. Anett jõudis kaks tundi ja 15 minutit kestnud mängus võiduni 6:7, 7:6, 6:0.

Kuigi Anett tegi 44 lihtviga, kompenseeris ta need 58 äralöögiga, otsustavas setis oli bilanss äralöökide kasuks 16:5. Ka Golubic jäi plussi – 23:22. Üks näitaja, mis vedas esmaspäeval alt Kaia Kanepit, vedas ka täna alt Golubici – võrgus võidetud punktid 11st 5, samal ajal Anettil 16st 13. Mis siis, et Eesti esireketit ei tunta kuigi tugeva lendpallide mängijana. Üks neist kolmest võrgupunktist, mis ära läks, oli matšpalli põhjustanud drive volley viga… Anett lõi 6 ässa ja tegi 2 topeltviga, Golubic vastavalt 2 ja 5. Esimeselt servilt võitis Anett 71 ja Golubic 59% punktidest ning teiselt servilt vastavalt 44 ja 43%, kuid siin oli Eesti esireket kahe seti järel taga – üks põhilisi halbu element tema võidumängus oligi vastase teise servi ründamine, mis hakkas õnnestuma alles teise seti lõpus. Murdepalle realiseerisid mõlemad hästi – Kontaveit 11st 8 ja Golubic 7st 5. Kusjuures kolm murret teenis Anett vastase topeltveaga – otsustavate punktide mängimisel oli ta ikkagi natuke parem kui Golubic, ehkki selles osas ei saa kumbagi kiita. Aga võitjate üle kohut ei mõisteta!

Teises ringis kohtub Kontaveit neljapäeval kohaliku publiku lemmiku Kristina Mladenoviciga (Prantsusmaa), kes täna võitis Anna-Karolina Schmiedlova (Slovakkia) 6:4, 6:0. Praegu maailma edetabelis 61. kohal asuv Mladenovic on ehk kergel tõusuteel, kuid Anetti kasuks räägib omavaheliste mängude seis 4:0. Tõsi, ka Golubici vastu juhtis Anett 4:0 ja oleks peaaegu kaotanud. Aga kuna nüüd on seis 5:0, siis loodame sama ülehomme. Kaks vastast on ka selle poolest sarnased, et mõlemad pärinevad endisest Jugoslaaviast, aga esindavad Lääne-Euroopa riiki.

scroll to top