fbpx
Close

Eesti profitennisistide TOP10 mängud aastal 2018

Kaia Kanepi (paremal) ja Simona Halep kätlemas pärast mängu / Foto: EPA/Scanpix

Kuna jõulupühade ajal tennist peaaegu kuskil ei mängita, on just nüüd algamas kokkuvõtete tegemise aeg. Tennisnet püüab alljärgnevas loos välja tuua meie profimängijate TOP10 matšid 2018. aastal.

Et parimate valimine on alati subjektiivne, siis ootame ka lugejate arvamusi Eesti tennisistide aasta matšide kohta. Ent küllap paljud meist ei ole kõiki siin toodud mänge näinud, seega võiks meie TOP10 ka natuke abiks olla.

1) Kaia Kanepi – Simona Halep, US Openi 1. ring 6:2, 6:4. Pärast loosimist tunti Kaiale kaasa, et talle vähemalt edetabeli põhjal kõige kõvem vastane sattus. Kuid eestlanna domineeris kohtumist peaaegu algusest lõpuni, vaid teises setis oli periood, kus Halep jõudis 1:4 kaotusseisust viigini. Kaia tundus väsinuna, aga leidis jaksu veel üheks murdeks ja võitis veenvalt. Eesti Tennise Liit valis selle mängu aasta spordihetkeks, aga Anett Kontaveidi parimaks mängijaks– peab tunnistama, et väga õige valik. Mängu tipphetked siin.

2) Anett Kontaveit – Petra Kvitova, French Openi 3. ring 7:6, 7:6. Anetti mängude vahel valida on raskem, tema heade võitude loetlemisel jääb ühe käe sõrmedest kindlasti väheks. Kuid Kvitova oli kevadel tippvormis, võitnud just enne Pariisi kaks turniiri. Kontaveit katkestas sellega Kvitova 13-mängulise võiduseeria. Teises setis oli Anettil seisul 5:4 kaks matšpalli, mis jäid kasutamata, ent seda rohkem väärib kiitust külmavereline 7:4 võit tie-break’is. Video Anetti parimast löögist siin.

Anett Kontaveit rõõmustab geimivõidu üle mängus Sloane Stephensiga / Foto: EPA/Scanpix

3) Kontaveit – Sloane Stephens, Wuhani turniiri 1. ring 4:6, 7:5, 6:4. See oli nii-öelda 575 WTA punkti mäng, rääkimata veerand miljonist dollarist, mille Anett lõpuks finaalijõudmise eest teenis. Sest kui ta poleks esimeses ringis saanud jagu ohtlikust vastasest, kellele ta Pariisi slämmiturniiril 2:6, 0:6 kaotas, jäänuks see raha taskusse panemata ja punktid saamata. Kontaveit oli taga seti ja murdega, kuid tõi mängu pöörde. Kokkuvõte mängust.

Jürgen Zoppi eeskäelöök mängus Jack Sockiga. / Foto: AFP/Scanpix

4) Jürgen Zopp – Jack Sock, French Openi 1. ring 6:7, 6:2, 4:6, 7:6, 6:3. Pool aastat varem oli Sock võitnud Pariisi Mastersi ja jõudnud ATP finaalturniiril poolfinaali. Jah, alates kevadest oli maailma 14. reket (praegu on Sock juba maailma teises sajas) küll alavormis, aga meie mehe võit sellegipoolest märkimisväärne. Seda enam, et kohtumise käigus tuli Jürgen välja kaotusseisust. Uudis mängust.

5) Kontaveit – Venus Williams, Rooma turniiri 1/8 finaal 6:2, 7:6. Anett võitis endist maailma esireketit tänavu kaks korda. Võinuks siia TOP10sse panna mõlemad mängud, aga valisime neist teise, sest Roomas näitas Kontaveit tõelist tippvormi. Pealegi pidi Williams olema nüüd heitluseks paremini valmis, sest nädal varem oli ta Madridis ka kaotanud. Märkimisväärseim on ilmselt selles mängus teise seti tie-break, kus Kontaveit asus ülimalt veenvalt 6:0 juhtima ja võitis 7:3. Matšpall.

6) Kanepi – Serena Williams, US Openi 1/8 finaal 0:6, 6:4, 3:6. See on meie TOP10 ainus kaotatud mäng, kuid igatahes oli Kaia ainus, kes Serenalt enne finaali seti võitis. Avaseti kiire kaotus ei löönud Kaiat verest välja ja mäng kulges lõpuni võrdselt. Otsustava seti algul lasi Serena suust välja möirge, mis tähistas servimurret. Juba see näitas, et kauaaegne maailmavalitseja oli tõsiselt närvis, et võib selle kohtumise kaotada. Kokkuvõte mängust.

 7) Kontaveit – Jelena Ostapenko, Australian Openi 3. ring 6:3, 1:6, 6:3. Tõsiselt kõva võitlus kahe naabri vahel, mõlemad tuntud kui tugevad pommitajad, kes risti ette ei löö. Tundus, et selle mängu kaotas Ostapenko eelkõige vaimselt – ta murdus otsustava seti keskel. Aga miks mitte öelda, et Anett murdis tema vaimu? Kokkuvõte mängust.

8) Kanepi – Darja Kasatkina, Brisbane’i turniiri 1. ring 6:2, 6:2. Kanepi võitis Kasatkinat neljakuise vahega kaks korda. Kui nende omavahelist mängu vaadata, siis tundub kõik nii loomulik – Kaia lööb kõvemini ja peabki passiivse vastase „maa sisse tampima“. Aga ometi pole see ju lihtne, sest kuidas muidu asub Kasatkina praegu maailma edetabelis 10. kohal. Meenutus mängust US Openil 2017, kui Kanepi ka võitis Kasatkinat.

9) Kontaveit – Caroline Wozniacki, Rooma turniiri veerandfinaal 6:3, 6:1. Wozniacki oli edetabeli põhjal (2.) tugevaim vastane, keda Anett sel aastal alistas, kuid seda mängu ei saa meie meelest tõsta TOP10 seas kõrgemale, sest Taani tennisisti vastupanu oli üsna nadi. No ütleme, et mängis nii hästi nagu vastane lubas, aga see ei ole siiski antud juhul päris objektiivne. Kokkuvõte mängust.

10) Kontaveit – Julia Görges, Zhuhai Elite Trophy alagrupiturniir 6:2, 4:6, 6:4. Selle võiduga lõpetas Kontaveit aasta, paraku ei tähendanud see edu turniiri plaanis suurt midagi, sest alagrupist edasi Eesti esireket ei saanud. Kuid vähemalt tõestas Anett, et tema 2018. aasta oligi selline nagu näitas võit Görgesi üle, aga mitte selline nagu päev varem saadud kaotus Elise Mertensilt. Matšpall.

Tähelepanuväärsed mängud

Ei pääsenud Tennisneti TOP10 hulka, aga mainimist vääriks kindlasti Anett Kontaveidi 5:7, 7:6, 7:6 võit Kristina Mladenovici üle Stuttgardi turniiri avaringis. Loomulikult me ei saa välistada, et innukalt harjutanud ja treenerilt õigeid näpunäiteid saanud Kontaveit oleks „august“ igal juhul välja tulnud, aga just see mäng kujunes pöördepunktiks. Ja Anett päästis selles mängus kaks matšpalli! Võitlust oli selles kohtumises palju, aga mängutase siiski mitte nii kõrge, kui eelpool toodud Anetti TOP10 matšides.

Pinge poolest TOP 10 väärt oli ka Anetti dramaatiline kaotus Australian Openi kaheksandikfinaalis Carla Suarez Navarrole 6:4, 4:6, 6:8. Seisuni 6:4, 4:1 näitas Kontaveit vaat et oma parimat tennist, aga mis siis juhtus, see jääb mõistatuseks. Igal juhul Tennisnet ei usu mõne spetsialisti arvamust, et Suarez Navarro leidis vastumürgi, pigem oli see tänavu üks väheseid rumalalt kaotatud kohtumisi Anetti esituses.

Ja ehk väärib märkimist ka Jürgen Zoppi teine tänavune võit maailma teise kümne tennisisti üle, kui ta alistas Gstaadi turniiri 2. ringis Fabio Fognini 6:1, 3:6, 6:3. Taseme poolest võis see olla Jürgeni parim esitus 2018. aastal, sest Fognini on liiva peal ohtlikum kui isegi tippvormis Jack Sock.

scroll to top