fbpx
Close

Suurfavoriidiks tõusnud Nadal kohtas Schwartzmani visa vastupanu

Rafael Nadal jõudis kaheksandat korda US Openi poolfinaali. / Foto: Zumapress/Scanpix

Üldise arvamuse kohaselt peaks nüüd US Openi meeste üksikmängu võitma Rafael Nadal (Hispaania, 2), sest kaks tema peamist rivaali on välja langenud. Tänaöises veerandfinaalis alistas Nadal Diego Schwartzmani (Argentiina, 20) 6:4, 7:5, 6:2.

Kuigi Nadal juhtis enne US Openi kohtumist omavahelistes mängudes Schwartzmani vastu 7:0, ütles viisakas hispaanlane enne mängu, et “Diego mängib uskumatut tennist, pean andma endast parima, et jõuda poolfinaali”. Nadalil oligi õigus, sest kahes esimeses setis sattus favoriit ootamatult raskustesse.

Ootamatult sellepärast, et Nadal mängis kahel korral maha suure eduseisu, mida temaga juhtub harva. 170-sentimeetrisel Schwartzmanil ei ole muud relva kui visa tagajoonemäng, aga selles on teadagi tugev ka Nadal. Just sel põhjusel võis eeldada, et küllap hispaanlane asja paika paneb. Nii tunduski, kui ta juhtis esimeses setis 4:0, aga siis hakkas juhtuma. Schwartzman tegi kaks servimurret vastu ja juhtis seisult 4:4 Nadali pallingul 40:15. Kolmandat murret siiski ta ei saanud ja Nadal ise võitis vastase servil seti. Teises setis kõik kordus, nüüd andis Nadal käest koguni 5:1 edu! Ent kordus ka seti lõpp, kus Nadal viigiseisult jälle võitis. Otsustavas setis hispaanlane ei teinud kiiret servimurret ja võib-olla just seetõttu sai seisult 2:2 kiirema võidu kui eelmistes settides.

“Kui ta saab enesekindluse kätte, on teda raske peatada,” ütles Nadal. “Loomulikult tegin ka ise vigu, aga olen superõnnelik, et suutsin tema väljakutse vastu võtta ja poolfinaali jõuda. Minu jaoks tähendab see kõike.” Nadal lisas, et ta on füüsiliselt heas vormis. “Täna oli kõrge õhuniiskuse tõttu raske päev. Olen mängija, kes alati higistab palju. Mõnikord hakkavad sellised tingimused mulle mõjuma. Ka täna oli kriitilisi hetki teise seti lõpus ja kolmanda algul,” ütles Nadal.

Statistika näitab, et mõlemad mängijad jäid äralöökide/lihtvigadega miinusesse – Nadalil vastavalt 35/39 ja Schwartzmanil 26/37. Ässasid polnud palju, Nadalil 5 ja Schwartzmanil 4. Kuid peamine erinevus statistikas oli esimeselt pallingult teenitud punktide osakaal: Nadal 70 ja Schwartzman 58%. Võib öelda, et argentiinlane ei suutnud esimest servi maksma panna.

Muide, karjääri algul ei mänginud Nadal US Openil kuigi õnnestunult. Ta oli juba viiekordne slämmiturniiride võitja, kui siin 2008. aastal esmakordselt poolfinaali jõudis. Nüüd mängib Nadal US Openi poolfinaalis kaheksandat korda, võitnud on ta 2010., 2013. ja 2017. aastal. US Openi poolfinaali on Nadal võitnud neli, aga kaotanud kolm korda, kaasa arvatud eelmisel aastal, kus ta seisul 6:7, 2:6 andis loobumisvõidu Juan Martin del Potrole (Argentiina).

Nadali poolfinaalivastane oli mõned tunnid varem selgunud erakordselt põnevas mängus, kus Matteo Berretini (Itaalia, 24) alistas Gael Monfilsi (Prantsusmaa, 13) 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6. Kohtumise tase ei olnud siiski kõrge, sest mõlemad mängijad tegid palju lihtvigu ja seda tihti just otsustavatel hetkedel. Näiteks viiendas setis juhtis Berrettini 5:2, aga andis siis oma servi käest, kui ta seisul 5:3, 30:15 eksis lihtsal lendpallil ja pärast matšpalli teenimist tegi topeltvea. Omakorda seisul 4:5 kinkis Monfils itaallasele uue võimaluse, kui tegi ühes geimis kolm topeltviga, aga Berrettini ei kasutanud seda. Veel kaks matšpalli jäid Berrettinil kasutamata seisul 6:5 ning seejärel loovutas ta tie-breakis 5:2 eduseisul kaks punkti oma servil. Aga Berrettini sai ühe minimurde tagasi ja võitis tie-break’i 7:5.

Berrettini oli selles mängus aktiivsem pool alates teisest setist, kus ta jäi algul 0:2 taha. Sinnamaani valitses Monfils ja itaallane ei saanud kuidagi kätte sarnast mängu nagu ta oli näidanud 1/8 finaalis Andrei Rublevi (Venemaa) vastu. Kuid edaspidi oli Monfils kaitsesse surutud ning peamiselt tänu Berrettini eksimustele suutis neljandas setis ja viienda lõpus mängu võrdsustada. Ka statistika näitab Berrettini suuremat aktiivsust, sest ta võitis äralöögid 53:41, aga tegi 64 lihtviga Monfilsi 51 vastu. Prantslast vedas aga alt eelkõige serv – 10 ässa ja koguni 17 topeltviga. Berrettini näitajad olid siin tunduvalt paremad – 15 ja 6. Kui need numbrid ära võtta, siis tuleb välja, et mängus tegi Berrettini ainult 8 äralööki rohkem, aga koguni 24 lihtviga rohkem.

Pärast Corrado Barrazuttit (1977) jõudis Berrettini esimese itaallasena US Openi poolfinaali.

scroll to top