fbpx
Close

Jelena Ostapenko jahib Wimbledoni parima saavutuse kordamist

Jelena Ostapenko pärast 1/8 finaali võitmist. / Foto: AFP/Scanpix

Seitse aastat tagasi Prantsusmaa lahtistel oma esimese ja seni viimase slämmiturniiri võitnud Läti esireket Jelena Ostapenko (13) on Wimbledonis lähedal vähemalt slämmiturniiride paremusel teise tulemuse kordamisele.

Ostapenko on ootamatult tõusnud imelisse hoogu, kui on Wimbledonis võitnud neli mängu ja neis kokku kaotanud ainult 15 geimi. Tänane võit 1/8 finaalis Julia Putintseva (Kasahstan) üle 6:2, 6:3 ongi tema senine “tasavägiseim” mäng. Huvitav olnuks näha, mida suutnuks Ostapenko maailma esireketi Iga Swiateki (Poola) vastu, kui too poleks kaotanud Putintsevale.

Ootamatu on aga hoog sellepärast, et kevadel ja suvel ei ole Läti esireket hästi mänginud. Ta võitis kaks väiksemat turniiri (Adelaide ja Linz) talvel, kuid Wimbledonile eelnenud muruväljaku turniiridel sai ta ainult ühe võidu ja kaks kaotust. Näiteks jäi Ostapenko Birminghamis alla Elisabetta Cocciarettole (Itaalia), kes pole üldsegi muruväljakute mängija. Ostapenko ise siiski on, sest ta on võitnud 2021 Eastbourne’i (alistas finaalis Anett Kontaveidi) ja 2023 Birminghami turniiri ning 2018. aastal jõudnud Wimbledonis poolfinaali.

Seda tulemust võikski Läti tennisist korrata, kui suudaks veerandfinaalis alistada Barbora Krejcikova (Tšehhi, 31), kes täna võitis üllatuslikult Danielle Collinsi (USA, 11) 7:5, 6:3. Krejcikova oli enne Wimbledoni võitnud 2024. aasta turniiridel 7 ja kaotanud 9 mängu. Kui jätta välja tšehhitari edukas Australian Open (jõudis veerandfinaali), oli tal sel aastal enne Wimbledoni 3 võitu ja 8 kaotust. Kuid samas on tabeli ülemise poole veerandfinaalides siiski kõik mängijad, kes on slämmidel midagi saavutanud. Kui Krejcikova ja Ostapenko on puhtalt ühekordsed meistrid, siis Jelena Rõbakina (Kasahstan, 4) on lisaks Austraalias finaali jõudnud.

“Tunnen, et olen mänginud üsna tugevate vastastega, aga mu tase on olnud tõesti kõrge. Püüan lihtsalt mängida oma mängu ja olla agressiivne, eriti tähtsatel hetkedel. Usun, et see on olnud minu edu võti,” ütles Ostapenko.

Agressiivsus ja “oma mäng” on alati Ostapenko edu võti, sest ta kunagi ei mängi teistmoodi. Küsimus on pigem olnud selles, kui palju tal agressiivsuse kõrval lihtvigu sisse tuleb. Putintseva vastu õnnestus Ostapenkol jääda plussi – 29 äralööki ja 26 lihtviga. Viimane number ei ole Ostapenko kohta suur. Samamoodi nagu Arina Sabalenka puhul, võib ka Ostapenko kohta öelda, et kui ta teeb alla 1,5 lihtvea geimi kohta, siis ta võidab. Täna see number oligi ümardatult 1,5 (26/17).

Tundub, et 2022. aasta Wimbledoni tšempion Rõbakina on suurim soosik turniirivõidule. Veerandfinaalis tuleb tal kohtuda Elina Svitolinaga (Ukraina, 21), kes täna mängis leinalindiga ja alistas Xinyu Wangi (Hiina) 6:2, 6:1. Ka Svitolinal on ikkagi slämmidel suured kogemused, ta on kolm korda jõudnud poolfinaali, neist kaks korda Wimbledonis (2019, 2023). Leinalindiga mängis Svitolina põhjusel, et Venemaa raketirünnakute tõttu hukkus Ukraina linnades 31 inimest.

Lisame, et tabeli alumises osas on pärast Coco Gauffi (USA, 2) 4:6, 3:6 kaotust kaasmaalanna Emma Navarrole (19) alles jäänud vaid üks slämmisaavutusega mängija – äsja Pariisi finaali jõudnud Jasmine Paolini (Itaalia, 7), keda ei saa kuidagi pidada muruväljakute mängijaks. Lisaks Paolinile ja Navarrole, kes mängivad omavahel, on tabeli alumise poole teises veerandfinaalis suurüllataja Lulu Sun (Austraalia, WTA 123.) ja Donna Vekic (Horvaatia). Vekic, keda Wikipedias nimetatakse “profitennisist ja ärinaine”, ei ole varem slämmil veerandfinaalist edasi saanud. Sun pole mõistagi varem kuhugi jõudnud.

scroll to top