fbpx
Close

Australian Open: mõned favoriidid pääsesid ehmatusega, aga üllatusi ei sündinud

Felix Auger-Alliasime lohutab Vasek Pospisili, kellega koos nad võitsid novembris Davise karika. / Foto: AP/Scanpix

Australian Openi avapäev oli ilmselt kõige vähem üllatuslik viimase paari aasta slämmiturniiride seas.

Tiitlikaitsja Rafael Nadal (Hispaania, 1) kaotas seti Jack Draperile (Suurbritannia, ATP 38.). Seisul 7:5, 2:6 oli Nadal võitnud kaks geimi ja ühe murde vähem. Aga kolmandas setis siiski hispaanlane domineeris, ohtu vähemalt ta ei sattunud. Draper tegi küll Nadali ühe murde tagasi, kuid favoriit servis esimesena ja tal oli kindlam tunne seisul 5:4 murda uuesti inglase serv. Lõpptulemus 7:5, 2:6, 6:4, 6:1 ei jäta muidugi muljet kaotuse võimalikkusest, pigem võib pealkirjas nimetatud “ehmatust” pidada sümboolseks.

Pisut tõsisem ehmatus tuli üle elada Felix Auger-Aliassime’il (Kanada, 6), kes kaasmaalase Vasek Pospisili (ATP 94.) vastu kaotas esimese seti 1:6. Teises setis juhtis favoriit 3:0, aga Pospisil sai murde tagasi ja seisul 3:3 oli Auger-Aliassime’i servil veel seis 40:40, ent murdepallini vastane ei jõudnud. Tie-break’is oli seisuni 5:4 Auger-Aliassime’i kasuks kumbki teinud ühe minimurde, aga järsku suutis esikümne mees võita kaks punkti Pospisili servil ja sellega matši seisu viigistada. Ka kolmas sett lahenes tie-break’is, kuid nüüd oli siiski Auger-Aliassime’il ka väike varu. Lõpptulemus 1:6, 7:6, 7:6, 6:3 näitab geimide võitmises võrdsust, punkte sai Auger-Aliassime siiski kolme võrra rohkem, aga murdeid (4:3) tegi rohkem Pospisil, Tema võitis napilt ka ässad (14:13), topeltvigu tegid mõlemad 7. Auger-Aliassime’ile andsid paremuse esimeselt servilt võidetud punktid – 76% vs 69%.

Meeste üksikmängus langes välja kaks asetatud mängijat, aga kumbki ei kuulu esimese suurusjärgu soosikute hulka. Lloyd Harris (LAV) mängis Lorenzo Musetti (Itaalia, 17) vastu hea seisu (ees kahe seti ja murdega) maha, aga võitis 6:4, 6:1, 6:7, 2:6, 7:6. Harris oli 2021. aastal parimal nädalal maailma 31. reket, kuid mulluse randmevigastuse pausi tõttu on nüüd langenud 212. kohale. Kuid see muidugi ei kajasta objektiivselt tema mängutaset ja Musetti, kes on pigem parem liivaväljakul, kaotus ei olnud eriline üllatus. Harris võitis ässad 17:7, esimese servi punktid 75% vs 67%, äralöögid 55:47, murded 6:4 (sealjuures murdepalle oli Harrisel vähem – 9:11) ja üldpunktid 161:156. Lihtvigu oli meestel võrdselt 52.

Veel kaotas Borna Coric (Horvaatia, 21) 21-aastasele tšehhile Jiri Leheckale (ATP 78.) lausa 3:6, 3:6, 3:6, aga tegemist on tõusva tähega ja Coric omakorda palju kehvemas vormis kui suvel/sügisel. Tšehhid ei näe võib-olla Leheckas päris uut Ivan Lendlit, aga vähemalt Tomaš Berdychi saavutusi võiks noormees jahtida. Seis on ju viimasel kümnendil selline, et kui Tšehhi naised on peaaegu et maailma parimad (ainult Venemaa ja USA-ga saab neid võrrelda), siis mehed vaevu jõuavad üksi või kahekesi esisajasse.

Naiste üksikmängus ei olnud maailma esireketi Iga Swiateki (Poola) ilmes ehmatust näha, kuigi Jule Niemeier (Saksamaa, WTA 68.) osutus parajaks pähkliks. Sakslanna servis hästi ja ründas riskantselt, aga mõlema seti lõpus tõstis Swiatek taset just siis, kui vaja. Esimese seti võitis ta seisult 4:4 ja teise koguni seisult 3:5, aga lõpptulemus oli 6:4, 7:5.

Kahes mängus jäid edetabelis eespool asunud mängijad alla, aga kas me saame lugeda üllatuseks Marie Bouzkova (Tšehhi, 25) 2:6, 4:6 kaotust Bianca Andreescule (Kanada, WTA 42.). Vastus on, et ei saa. Andreescu on ju ikkagi 2019. aasta US Openi tšempion ja mitme tugeva WTA turniiri võitja. Saavutuste poolest ei ole Bouzkova temaga võrdne.

Võib-olla pisut on üllatus Marta Kostjuki (Ukraina, WTA 57.) 6:3, 6:4 võit Amanda Anisimova (USA, 28) üle, kuid vene päritolu ameeriklanna on pärast isa surma mänginud ebastabiilselt. Kostjukilt on läbimurret oodatud kaks-kolm aastat, sest võitis ta ju 14-aastaselt (2017) Austraalia lahtiste noorteturniiri, aga nüüd on mitu hooaega “tiksunud” esisaja teises pooles. Samas on Anisimova ka noorte slämmivõitja ja Prantsusmaa lahtiste poolfinalist (2019) ning näiteks Eesti tennisekorüfee Toomas Leius peab teda 21. sajandil sündinud mängijaist kõige andekamaks. Kuid samas on kolm 2000ndatel sündinud mängijat (Swiatek, Andreescu, Emma Raducanu) juba slämmi võitnud.

scroll to top