fbpx
Close

EELVAADE | Värskelt esisajasse murdnud poolatar

Magdalena Frech Indian Wellsi turniiril. / Foto Zumapress/Scanpix

Märtsikuistel turniiridel on juba mõlemal Eesti tippmängijal tulnud kohtuda vastastega, kes alles äsja jõudsid esisajasse. Täpselt samasugune tennisist on ka 24-aastane poolatar Magdalena Frech, kellega Kaia Kanepi kohtub hilisõhtul Charlestoni turniiri 2. ringis.

Frech on aga teiste seas erand selle poolest, et tal ei olnud edukat noortekarjääri. Imelik on ka see, et Frech mängis ITF-i noorteturniiridel väga harva – alates 2011. aasta augustist, kui ta oli veel 13-aastane, kuni 2015. aasta septembrini ainult 12 turniiri. Niimoodi punkte koguda ei saagi, kui sa ühel hooajal ainult mõned turniirid mängid. Oma viimasel noorteklassi aastal (2015) oli Frech siiski üsna tugev, mida tõestab Euroopa U18 meistrivõistlustel ja 1. kategooria turniiril Canadian Open veerandfinaali jõudmine. Samuti sai ta ühe võidu US Openi juunioride turniiril ja seda Amanda Anisimova üle, kuid tookord oli ameeriklanna alles saanud 14-aastaseks.

Sealjuures ei peitu Frechi noorteturniiridel vähene mängimine selles, et ta oleks hakanud varakult kaasa lööma täiskasvanute klassis. Jah, ta mängis juba enne 15. sünnipäeva täiskasvanute ITF-il, aga ainult neli turniiri. Alates 2013. aasta kevadest oli tal juba tihedam graafik, kuid sellegi kõrvalt leidunuks noorteturniirideks aega. Igatahes esialgu ta ITF-i profiturniiride tasemel midagi ei võitnud ja 18. sünnipäevaks (detsember 2015) asus Frech WTA edetabelis 485. kohal.

Esimese ITF-i 10-tuhandelise turniiri võidu teenis Frech 2016. aastal, aga läbimurre sel tasemel saabus aastal 2017. kui ta võitis kaks 25-tuhandelist turniiri. Sellega kaasnes tõus edetabelis 161. kohale, aga kuna sügisel oli ta veel TOP250 seast väljas, ei pääsenud Frech mängima isegi suure slämmi turniiride kvalifikatsiooni.

Alles 2018. aastal sai poolatar alustada kvalifikatsioonist ja esialgu edukalt – kaks korda järjest, Australian Openil ja Roland Garrosis murdis ta ennast põhiturniirile. Pariisis sai ta põhiturniiril ühe võidu, mis on jäänud seni Frechi karjääri ainsaks. Ta üllatas venelanna Jekaterina Aleksandrovat, kuid kaotas teises ringis Sloane Stephensile, kes hiljem jõudis finaali. 2018. aastal üritas Frech juba läbida ka nõrgemate WTA turniiride kvalfikatsioone, sai sellega ka mõnel korral hakkama, aga tavaliselt kaotas põhiturniiri esimeses ringis. Vaid Nottinghamis õnnestus Frechil alistada avaringis tollane 128. reket Saisai Zheng.

Kuna ka ITF-i turniiridel ei olnud Frech paaril aastal edukas, hakkas ta edetabelis hoopis langema. 2018. aasta 2. juulil saavutatud 115. edetabelikoht jäi parimaks rohkem kui kolmeks aastaks. Alles 2021. aasta augustis astus Frech uue ja päris suure sammu karjääris. Ta võitis WTA 125K turniiri Concordis (USA), alistatute seas tuntuim oli venelanna Vera Zvonareva (tollal WTA 86.). Neli nädalat hiljem võidutses Frech ITF-i 60-tuhandelisel turniiril Prahas, kus ta oli esimesena asetatud ja selle põhjal pidigi võitma, sest ühtki vastast TOP200 seest ta ei kohanud. Aga edetabelis väljendus see tõusuga 108. kohale ehk uus isiklik rekord oli saavutatud.

Eelmise aasta oktoobris murdis Frech end ka Indian Wellsi põhiturniirile, kus ta võitis avaringis jälle Saisai Zhengi, kes nüüd oli tõusnud juba esisajasse. Kahel nädalal käis Frech esmakordselt ära esisajas (99. koht), kuid kohe sinna pidama ei jäänud. Tänavu sai Frech esmakordselt otse suure slämmi põhiturniirile, ta ei pidanud enam kvalifikatsioonis mängima. Kuigi vastu võtta tuli kaotus, kerkis ta uuesti 99. kohale, sest paljud mängijad kaotasid Austraalias punkte ja selle arvel tõusis Frech mõnest ka mööda.

Järgmise kahe kuu jooksul on ta edetabelis püsinud ja praegune 87. edetabelikoht on poolatari karjääri kõrgeim. Frechil vedas Indian Wellsi, kus ta kvalifikatsiooni otsustavas ringis kaotas, kuid pääses lucky loser’ina põhiturniirile, kus sai ka võidu Mayar Sherifi (WTA 67.) üle. Miamis mängis Frech ennast ise põhiturniirile, aga kaotas avaringis. Kuid pisut üle 100 edetabelipunkti on ta pärast Australian Openit ikkagi teeninud ja seetõttu paranes umbes kümmekonna koha võrra ka ranking.

Mida me Frechi kohta ütleme? Kuigi 24 eluaastaga peaks ta ikka olema veel arenev mängija, polnud ta enne üleeilset kunagi võitnud edetabelis nii kõrgel (57.) paiknevat vastast kui Kaia Kanepi praegu. Aga esmaspäeval see lõpuks juhtus, kui Frech alistas Petra Kvitova. Samas on Kaia hooaja jooksvas edetabelis 17. ja sellega hetkel kõrgemal kui Kvitova. Võiks lisada, et Charlestonis mängis Frech ka mullu üsna edukalt, kui läbis kvalifikatsiooni ja kaotas põhiturniiril 2. ringis Garbine Muguruzale. Päriselt pole ta eelmise aasta punkte siiski kaitsnud, sest sai tookord 25 punkti rohkem kvalifikatsiooniturniiri võitude eest. Nüüd ei pidanud Frech Charlestonis valiksõela läbima.

Küsimus on nüüd selles, kas tõstis Kvitova alistamine Frechi šansse ka kihlveokontorite silmis? Võib-olla natuke tõstis, sest näiteks ennustusportaal Paf annab Kaia võidukoefitsiendiks 1,37 ja Frechile 3,10, mis tähendab eestlannale umbes 70-protsendilisi võidušansse. Tõenäoliselt olnuks Kaia suurem favoriit, kui Frech poleks avaringis üllatanud.

Kahjuks algab mäng taas meie jaoks väga hilja. Kanepi ja Frech kohtuvad Althea Gibsoni väljaku (tähtsuselt teine) viiendas mängus ja esimene algab kell 17. Peaks olema selge, et enne keskööd Kaia väljakule ei saa ja lisaks on alates eilsest turniiri kimbutanud ka vihm, mis võib ajakava veelgi edasi lükata. Ka tänane ilmaprognoos ei välista sadu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kommenteeri
scroll to top