fbpx
Close

EELVAADE | Kuidas võita Arina Sabalenkat?

Arina Sabalenka. / Foto: Reuters/Scanpix

Sellise dilemma ees nagu pealkirjas toodud seisab reede õhtul Stuttgardi turniiri veerandfinaalis Anett Kontaveit, sest vastane Arina Sabalenka (Valgevene, 5) samamoodi küsima ei pea. Tema on Anetti juba kolm korda võitnud.

Sabalenka on 2021. aastal saanud Eesti tennisesõpradele eriti tuttavaks, sest kõigepealt kohtus ta veebruari algul Kaia Kanepiga, siis märtsis ja nüüd uuesti Kontaveidiga. Kaia lahendas selle küsimuse, kuid tolles mängus ei olnud Sabalenka minek ka kõige parem. Ent me võime samas spekuleerida, et võib-olla ei ole Anett suutnud seni teha valgevenelannale mängu piisavalt raskeks?

Korra siiski on. 2020. aastal Dohas kaotas Anett ebamugavale vastasele 5:7, 6:2, 5:7 ehk siis geime võideti ja murdeid sooritati võrdselt. Hiljem Sabalenka selle turniiri võitis ja see tulemus paneb mõtlema, et ehk peitunuks siin Anetti suur võimalus. Ühe turniiri, kus Sabalenka alistas Kontaveidi, on ta veel võitnud. Aga seal ei saanudki teisiti minna, sest Wuhanis (2018) kohtusid nad finaalis. Valgevenelanna võitis siis 6:3, 6:3 ja enam-vähem sama tulemusega (6:3, 6:2) ka tänavu Dubais.

Dubai kohtumise eel kirjutasime ka seni viimase eelvaate Sabalenka mängule ja selles on omakorda link Kaia ja Arina matši eelvaatele. Arvan, et Sabalenka kohta on Tennisneti lugejad juba päris palju teada saanud, nii et siin enam eluloost seiku korrata pole vaja. Vaatame hoopis, kuidas on Sabalenka mänginud liivaväljakutel ja seda alates 2018. aastast, sest varem ta tippkonkurentsis kaasa ei rääkinud.

Kõigepealt: Sabalenka on võitnud 9 WTA turniiri ja mänginud neljas finaalis, aga neist ainult ükskord on selline sündmus juhtunud liivaväljakul – kui ta 2018. aastal Luganos kaotas finaalis Elise Mertensile. Prantsusmaa lahtistel ei ole Sabalenka jõudnud 3. ringist kaugemale. Mullu sügisel kaotas ta Roland Garrosi kolmandas ringis Ons Jabeurile (Tuneesia) – kaheksanda asetusega mängija kohta mitte kuigi hea tulemus. Euroopa suurematel saviliiva WTA turniiridel pole ta midagi saavutanud – Roomas ja Madridis on kaotanud 1. ringis. Kuid Strasbourgi WTA 250 turniiril on kaks korda poolfinaali jõudnud.

Seega on Sabalenka esitused aeglase põrkega väljakukattel pigem keskpärased. Võrrelda võib ka seda, et pärast Dubai turniiri mängisid nii Kontaveit kui ka Sabalenka ainult Miamis ja mõlemad lõpetasid seal tulemusega, mis vastas nende asetusele: Anett kaotas 3. ringis ja Sabalenka veerandfinaalis.

Peab ütlema, et kihlveokontorid on sellega arvestanud, et pigem on Anettil liivaväljakul rohkem šansse alistada Sabalenka. Jah, soosik on ikkagi valgevenelanna, aga ennustusportaal Paf annab tema võidukoefitsiendiks 1,71 ja Kontaveidile 2,14. Seega peetakse Sabalenka võidušansse umbes 55-protsendilisteks.

Neljast veerandfinaalist toimub Kontaveidi ja Sabalenka kohtumine viimasena. Õhtune sessioon algab kell 18.00 ja enne peetakse kaks mängu. Seega ei tule Anett väljakule enne kella 21 ja pigem 21.30-22 paiku. Erinevalt käesoleva nädala senistest Eesti mängijate matšidest on esimest korda tegemist õhtuse mänguga.

scroll to top