fbpx
Close

Stefanos Tsitsipas tegi imet! Rafael Nadal kaotas 2:0 eduseisust

Stefanos Tsitsipas tähistab võitu. / Foto: EPA/scanpix

Stefanos Tsitsipasest (Kreeka, 5) sai alles teine tennisist, kes on võitnud slämmiturniiril Rafael Nadali (Hispaania, 2) 0:2 kaotusseisust. Kreeklane tegi imet, sest Nadal on ikkagi tuntud kui pikkade mängude ja pallivahetuste meister.

Huvitav on fakt, et esimesena ei võitnud Nadali 0:2 kaotusseisust mitte Roger Federer või Novak Djokovic, vaid hoopis itaallane Fabio Fognini 2015. aasta US Openi 3. ringis.

Esimesed setid olid vägagi ühepoolsed. Nadal võitis need 6:3, 6:2, kusjuures kreeklasel polnud ühtki murdepalli. Parim seis, mille Tsitsipas vastase servil saavutas, oli 30:30. Raske oli uskuda, et mingi pööre võib selles mängus toimuda.

Kolmandast setist alates suutis aga Tsitsipas oma mängu taktikaliselt kohendada. Ta hakkas järjekindlalt suruma Nadali tagakäepoolt ja siis vahel nõelas teravalt eeskäepoolele. On ju teada, et Nadal armastab palju eeskäele ümber joosta ja seetõttu püsib pallivahetuste ajal ühes nurgas. Võti oli ka selles, et kui algul olid punktid lühemad, siis nüüd tekkisid pikemad pallivahetused ja neid võitis rohkem Tsitsipas, näiteks neljandas setis isegi 71%.

Kuid enne mängiti ikkagi kolmanda seti tie-break. Mäng võinuks lõppeda peaaegu kaks tundi varem, kui edu saavutanuks Nadal. Aga Tsitsipas sai pärast oma kaht pallingut 3:2 ette ja enam edu ei loovutanud. Seisul 3:6 oli Nadalil kaks servi, aga neist teisel teenis Tsitsipas otsustava minimurde, ehkki tal oli varuks ka oma serv.

Kahes viimases setis ei olnud Nadalil enam murdepalle kuni kohtumise viimase geimini. Näiteks neljandas setis oli Tsitsipasel kolm võimalust vastase palling murda, aga ta suutis seda alles viimasel katsel seisul 4:4. Sama juhtus ka otsustavas setis, kus Nadal järsku tegi seisul 5:5 mitu lihtviga ja Tsitsipas murdis nulliga. Veel ei olnud kõik läbi, sest ka kreeklane eksis viimase geimi algul ja jäi 0:30 taha. Siis ta teenis matšpalli ja teisegi, kuid Nadal päästis mõlemad ja sai seejärel oma ainsa murdepalli kahe viimase seti jooksul. Tsitsipas aga servi lõpus hästi ja see päästis talle võidu. Lõppseis seega 3:6, 2:6, 7:6, 6:4, 7:5.

“Uskumatu, mul ei ole sõnu,” ütles Tsitsipas Jim Courierile väljaku intervjuus. “Suutsin võidelda ning isegi ei tea, kuidas see lõpuks juhtus. Aga alates neljandast setist justkui lendasin väljakul, kõik õnnestus. Kõige tähtsam oli siiski, et suutsin pingelistel seisudel vastu pidada ja jäin rahulikuks.”

Kuigi Tsitsipas võitis kokkuvõttes kaks geimi vähem kui vastane, jäi ta punktidega siiski plussi 145:142. Kreeklane servis laitmatult: 17 ässa, mitte ühtki topeltviga, esimese servi õnnestumisprotsent 62 ja esimeselt servilt võidetud punkt 79%. Nadalil oli parem number ainult esimese servi õnnestumisprotsent (68), ässasid lõi hispaanlane 15. Samuti jäi Nadal 58:49 peale äralöökidega. Mängu kvaliteeti tõestas see, et lihtvigu oli mõlemal vähem kui äralööke: Nadalil 42 ja Tsitsipasel 38.

– Stefanos Tsitsipas ja Rafael Nadal kätt surumas peale ajaloolist mängu / Foto: Reuters/Scanpix

Poolfinaalis kohtub Tsitsipas Daniil Medvedeviga (Venemaa, 4), kellel on praegu käsil 19-mänguline võiduseeria, mis hõlmab tiitleid Pariisi Mastersil ja ATP finaalturniiril, nelja võitu ATP Cupil, kus Venemaa sai esikoha, ja nüüd viis võitu Australian Openil. Arvata võib, et kreeklast hirmutab ka omavaheline seis 5:1 Medvedevi kasuks. Kuid nad pole omavahel kohtunud 2019. aasta novembrist saadik ja just siis sai Tsitsipas ainsa võidu 7:6, 6:4 ATP finaalturniiril, kust kreeklane lõpuks ka võitjana väljus.

Slämmiturniiril on nad korra kohtunud, aga väga varajases staadiumis: 2018. aasta US Openi 2. ringis võitis Medvedev neljas setis. Tol hetkel oli Tsitsipas maailma 15. ja Medvedev 36. reket.

scroll to top