fbpx
Close

Kuidas saada tõsielu kangelannaks? Valminud on film WTA esireketitest

Tennisefilmi tutvustav plakat. / Foto: internet

Kuidas saab väikesest tüdrukust fännide iidol ja tõsielu kangelanna? Uus spordifilm “Unraveling Athena” jutustab naiste tennise parimate mängijate teekonnast tippu.

Athena tähendab Kreeka tarkusejumalannat, kes samal ajal oli ka taktika, strateegia ja oskuste jumalanna ehk siis see, keda peaksid uskuma ka tennises kõrgele pürgijad. Mida tähendab “unraveling”, selle jätaks inglise keele spetsialistidele lahendada, kahjuks on seda tausta teadmata võimatu tõlkida. Kuid pealkiri polegi tähtis, vaid film ise.

Film valmis nelja aasta jooksul erastuudios Zatopeka Films režissöör Francis Amati ja produtsendi Paloma Gongora käe all. Ajendiks sai juhuslik kohtumine 2014. aastal, kui Miamis elanud hispaanlased Amat ja Gongora läksid kooli oma lapsi koju sõidutama ja kohtusid seal kaasmaalanna Arantxa Sanchez-Vicarioga, kes oli sarnaselt tulnud lastele järele.

“Me klappisime kohe omavahel,” ütles Amat, kes on Hispaanias tuntud ka muusiku ja heliloojana. “Olen väga uudishimulik inimene ja selleks, et teineteist paremini tundma õppida, esitasin Arantxale tuhandeid küsimusi tema karjääri kohta. Ta oli kenasti nõus mulle pajatama palju lugusid oma teekonnast tennises. Pärast lugesin tema elulooraamatu läbi ühe hingetõmbega.”

Kohtumine Arantxa Sanchez-Vicarioga inspireeris filmitegijaid. / Foto: Reuters/Scanpix

Idee hakkas küpsema. Mis siis, kui ka teised tšempionid räägivad oma loo? “Kirjutasin endale märkmikku, milliseid etappe maailma parimad oma teekonnal tippu läbivad – näiteks pere ja lapsepõlv, haridus, teismelise elu, sotsiaalne suhtlemine,” rääkis Amat. “Kuid soovisin ka teada, kuidas tennis jõudis nende ellu, kuidas neil läks esimestel noorteturniiridel, kuidas nad tunnetasid tiimi abi väsimatu treenimise käigus. Seejärel tõus edetabelis, tipu lähistele jõudmisest tingitud pingega toimetulek, vaimsed aspektid, rivaliteet ja emotsioonid ning lõpuks ka see, kuidas elada kuulsa ja rikkana. Teadsin, et mul on olemas filmi tegemiseks lugu.”

Mõistagi ei saa film koosneda ainult intervjuudest – kuna liikuv pilt saab palju jutustada, siis on jutuajamiste vahele pikitud arhiivikaadreid peakangelaste mängudest, aga ka paremaid palasid noorpõlvest enne professionaaliks saamist.

Kokku saab filmis sõna 20 maailma esireketit alustades Billie Jean Kingi, Chris Everti ja Martina Navratilovaga ning lõpetades Caroline Wozniacki, Viktoria Azarenka ja Angelique Kerberiga, kes mängivad veel praegugi. Viimast esireketit Naomi Osakat filmis pole, sest linateos sai lihtsalt enne valmis – Miamis toimus filmi esietendus 6. aprillil, lisaks filmi loojatele oli kohal ka Sanchez-Vicario.

Kui filmi kontseptsioon oli paika pandud, asus Zatopeka Filmsi tiim teele ning tegi intervjuusid Londonis, Pariisis, Miamis, Madridis ja mujal. Kasutati erinevaid interjööre alustades hotellitubadest ja lõpetades näiteks Tracy Austini eramaja eluruumiga Los Angeleses. Kuid raha filmi tegemiseks ei saanud liialt kulutada ja nii leidis Amat, et Austraaliasse Evonne Goolagong Cawley juurde pole neil võimalik sõita. “Evonne tuli meile vastu ja kuna me väga tahtsime, et ka tema oleks meie linateoses, siis kohalik abiline filmis teda Melbourne’is, aga ma esitasin küsimusi Skype’i teel,” jutustas Amat.

Filmi omapära ja väärtus seisneb paljuski selles, et WTA esireketite saatused ja tee tippu on olnud erinev, sõltuvalt riigist ja keskkonnast, kus nad võrsusid, aga ka iseloomust. Näiteks ütles Jelena Jankovic oma trenni kohta sõjast räsitud Jugoslaavias: “Olin justkui armees, kus mina olin väike sõdur.”

“On tähtis mõista, et meil on olemas tõelise elu kangelased, kes meid inspireerivad ja on eeskujuks,” ütles Amat. “Need tennisemeistrid on mõjutanud miljonite poolehoidjate elusid nii väljakul kui ka väljaspool seda, profikarjääri ajal ja hiljem. Nemad on meile suuremad kangelased kui mingite lugude väljamõeldud sangarid.”

Film ei koosne siiski ainult maailma esireketite lugudest ja nende karjääris olulistest kaadritest, vaid sõna saavad ka teised tennisega seotud tegelased, näiteks WTA praegune tegevjuht Steve Simon ja endine tegevjuht Stacey Allaster, legendaarne treener Nick Bolletieri, psühhiaater Dr. Russell D. Hamer, USA Tenniseliidu endine president Katrina Adams ja tuntud tennisereporter Mary Carillo, kes loeb ette Vana-Kreeka poeemi. Olümpiavõitja Monica Puig esindab filmis neid mängijaid, kes tahaksid, aga pole veel esireketiks saanud.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kommenteeri
scroll to top