fbpx
Close

Mark Lajal viis dramaatilise võiduga Eesti Davis Cupil juhtima

Eesti koondis Taškendis: vasakult Siim Troost, kapten Vladimir Ivanov, Mark Lajal, Kristjan Tamm, Markus Mölder ja Johannes Seeman. / Foto: Eesti Tennise Liit

Mark Lajal võitis Taškendis täna hommikul alanud Davis Cupi II grupi üleminekumängu esimeses kohtumises Sergei Fomini (ATP 537.) 6:4, 4:6, 7:6 ja viis Eesti Usbekistani vastu 1:0 juhtima.

Tegemist oli nii-öelda kohustusliku võiduga, sest kui meie esinumber ei saaks jagu vastaste teisest numbrist, oleks raske näha, kuidas matši kokkuvõttes võita. Aga mäng läks palju raskemaks, kui kohtumise algus eeldas ja lõpuks oli seis juba selline, et Lajal pidi mängu päästma, ehkki enne oli ta hea seisu käest andnud.

Nüüd aga mängust järjekorras. Esimene sett ei andnud aimu sellest, mis on tulemas. Lajal juhtis 4:1 ja andis küll murde tagasi, aga seisul 5:4 võttis üsna veenvalt vastase servi ära ja võitis seti. Eestlase kõik servigeimid peale ühe olid kindlad, aga selles ainsas õnnestus Fominil kaks head tõrjet ja Lajal tegi ühe lihtsa vea ja nii see ära läkski. Samas oli Fomin oma pallingul pidevalt surve all. Esimese murde sai Lajal kätte alles kuuendalt võimaluselt.

Teise seti otsustasid neljas ja viies geim. Neljandas ei kasutanud Lajal vastase servil 40:0 edu ja järgmises geimis kaotas oma pallingu. Üha rohkem hakkas tunduma, et Fomin harjub Lajali serviga ja usbeki (rahvuselt ilmselt siiski venelase) mäng muutus kindlamaks. Seisul 4:5 sai Lajal veel tõrjegeimis 30:0 ette, aga punkte enam ei võitnud.

Otsustavas setis muutus Fomini liikumine natuke kehvemaks ja füsioterapeut käis pärast kolmandat geimi tema jalgu masseerimas. Otseselt krampe väljakul usbekil ei tekkinud, aga pikkadel punktidel torkas silma tema kehvem liikumine. Lajal sai murde kätte ja juhtis 5:2. Aga just siis tundus, et Fomin sai krambiohust lahti ja mängis paremini. Siiski teenis Lajal 5:3 peal oma servil 40:30 edu ja seejärel veel ühe matšpalli, aga mängis neid pisut passiivselt ja Fomin oli kohtumise lõpus palju julgem. Usbekk sai murde tagasi ja tundus, et läheb tie-break’is oma teed, kui üsna kindla mänguga juhtis 5:1. Seejärel tegi Fomin topeltvea, Lajal sai oma servil punktid kätte ja järgmisel punktil Fomin eksis rängalt. Oligi 5:5 ja minimurded tasa, kuid siis lõi Fomin ässa ja teenis ise matšpalli, kuid seda Lajali servil.

Lajalil õnnestus teatud raskustega matšpall päästa ja siis järgmisel punktil juhtus kõige dramaatilisem sündmus. Fomin tõrjus Lajali servi võrku, kerge hilinemisega luges joonekohtunik pallingu veaks, aga pukikohtunik parandas ja andis punkti Lajalile. Mängu põhjal tundus, et Usbekistani joonekohtunikud liiga palju enda kasuks ei lugenud, aga mõned punktid ilmselt Lajalilt ära võeti. Nüüd kohtunik sekkus kõige otsustavamal hetkel, ehkki me ei tea senini, kas serv oli sees või mitte, sest hawk-eye süsteemi Taškendis pole. Lajal sai kolmanda matšpalli seisul 7:6, suutis tõrjel ajada punkti pikaks ja eelmisest olukorrast masendunud Fomin lõpuks eksis.

Kokku kaks tundi ja 44 minutit kestnud mängus löödi palju ässasid (Lajal 16, Fomin 14), aga sellegipoolest õnnestus mõlemal kolm murret. Aga Lajal suutis need kolm murret saada 16 ja Fomin 4 murdepalliga! Esimese servi õnnestumisprotsent oli Lajalil parem (73 vs 62) ja ta võitis esimeselt pallingult rohkem punkte (78 vs 63%), aga see, millega Fomin mängu võrdsustas (punktid Lajalile 120:115), oli teine serv – Lajal 37 ja Fomin 56% punktidest.

Tänases teises mängus kohtub Eesti teine number Kristjan Tamm vastaste liidri Khumojun Sultanoviga (ATP 236.).

scroll to top