fbpx
Close

Mark Lajal võitis “õnneliku kaotaja” kindlalt (täiendatud)

Mark Lajal Antwerpeni turniiril. / Foto: Zumapress/Scanpix

Täna vedas nii Mark Lajalil kui ka tema vastasel, sest algselt pidi Eesti esireket kohtuma Sioux Fallsi (USA, Lõuna-Dakota osariik) Challenger 75 turniiril Liam Draxliga (Kanada, ATP 233.), aga too loobus viimasel hetkel ja asemele tuli lucky loser (õnnelik kaotaja) Omni Kumar (USA, ATP 392.).

Vedas sellepärast, et Lajal sai arvatavalt nõrgema vastase ja Kumar poleks muidu üldse põhiturniirile pääsenud. Üsna kiiresti pani Eesti esireket jõudude vahekorrad paika. Esimese seti seisul 5:1 ta küll kaotas oma pallingu, aga see tundus pigem tööõnnetus, sest kohe murdis Lajal vastase servi nulliga ja alustas ka teist setti võimsalt. Lõpuks selgus, et koguni nii võimsalt, et enam Lajal geimigi ei kaotanud ja võitis 6:2, 6:0.

Statistikal ei ole sellise ülekaalu juures suurt tähtsust, aga Lajal sai esimest pallingut sisse enda kohta keskmise 56 protsendiga ja võitis esimeselt servilt 74% punktidest. Vastane jäi aga kõvasti alla poole, võites vaid 39% esimese servi punkte.

Teises ringis kohtub Lajal kolmandana asetatud Zachary Švajdaga (USA, ATP 163.), kes päris suurte raskustega võitis neutraalsena mängiva valgevenelase Martin Borisjuki (819.) 1:6, 6:3, 7:5. Švajda on Lajalist pool aastat vanem, ehkki hetkel on mõlemad 21-aastased. Noorteklassis oli ameeriklane parimal nädalal juunioride edetabelis alles 185., kuid täiskasvanute klassis kerkis ta eriti jõudsalt mullu. 2022. aasta oktoobris oli ta võitnud Tiburonis oma esimese Challengeri, alistades finaalis praeguse maailma 23. reketi Ben Sheltoni, aga eelmisel aastal koguni kolm, sealjuures oktoobris kaks nädalat järjest, kui ta kaitses Tiburonis tiitlit ja võitis ka Fairfieldis. Kõik Challengeri esikohad on Švajda saanud USA-s.

Tänavu ei tulnud Švajda tiitleid kaitsma, vaid mängis Hiinas, kus ta näiteks Šanghai Masters 1000 turniiril läbis kvalifikatsiooni ja jõudis põhiturniiril teise ringi. Punkte ta siiski kaotas ja nii on USA mängija augusti lõpu 102. kohalt (karjääri parim) juba üle 60 koha langenud.

scroll to top