fbpx
Close

Venemaa võistkonnad tegid kuldse duubli

Venemaa tennist juba ligi pool sajandit juhtinud Šamil Tarpištšev meeskonna kaptenina õnnitleb Daniil Medvedevit. / Foto: Reuters/Scanpix

Venemaal õnnestus esimest korda ajaloos võita Billie Jean King Cup (varasema nimega Federation Cup) ja Davis Cup samal aastal. See selgus pühapäeval Madridis, kui Venemaa meeskond alistas Davis Cupi finaalis Horvaatia 2:0.

Venemaa oli selge favoriit, kui veel mitmel rivaalil tugevamad kaasa ei teinud, näiteks Hispaanial Rafael Nadal või Saksamaal Alexander Zverev. Kuid Venemaa olnuks peamine soosik ka siis, kui kõik meeskonnad võistelnuks parimas koosseisus. Ainult võidu tõenäosus oleks siis protsentuaalselt pisut vähenenud.

Kergelt siiski finaaliedu Venemaale ei tulnud, võidu kindlustamiseks tuli nende esikümne meestel võita kummalgi üks tie-break. Madridis, kus Venemaa pidas kõik kohtumised, suhteliselt ebakindlalt mänginud maailma viies reket Andrei Rublev ei olnud ka täna kindlalt üle ATP edetabeli 279. mehest Borna Gojost, aga siin tuleb arvestada, et Gojo oli juba alistanud kolm esisaja meest.

Rublevil mingit kaotuseohtu siiski ei tekkinud, sest Gojol polnud isegi murdepalli. Kuid võimalus oli, sest teises setis hoidis ka Gojo sajaprotsendiliselt oma servi ja läks tie-break’is 2:4 kaotusseisult ette 5:4. Kuid Rublevi kord oli servida ja ta võitis mõlemad punktid oma pallingul ning veel ühe tõrjel – 6:4, 7:6.

Seekord oli võib-olla Venemaa esireketil Daniil Medvedevil (ATP. 2) isegi raskem, sest tal tuli rinda pista 2014. aasta USA lahtiste tšempioni Marin Ciliciga, kes nüüdseks on edetabelis langenud 30. kohale. Esimene sett oli põnev. 3:3ni hoidsid mõlemad servi kindlalt, siis teenis murdepalli Medvedev ja järgmises geimis Cilic, kuid need jäid kasutamata. Tie-break’is juhtis Cilic 4:2, aga ta ei saanud settpalli, sest Medvedev läks ette 6:5, 7:6 ja 8:7 ning kolmanda võimaluse realiseeris. Teiseks setiks Cilicil enam jaksu polnud – 6:2 Medvedevile. Nagu arvata oli, paarismängu ei peetud, kuigi seal olnuks ilmselt horvaatide võiduvõimalused suuremad.

Tänavu oli tõesti BJK Cupi võitnud ka Venemaa naiskond, kes võib-olla ei olnud peafavoriit, aga kuulus võidusoosikute ringi, sest ühena vähestest tegi kaasa parimas koosseisus. Kui vaadata ajalukku, olid Venemaa mehed tugevad juba 1990ndatel, kuid nad kaotasid kodus kaks Davis Cupi finaali – 1994 Rootsile ja 1995 USA-le. Järgmisel kümnendil võimutsesid Venemaa naised, kes võitsid FedCupi aastatel 2004, 2005, 2007 ja 2008. Ka meeskond võitles mitu korda esikohale, aga huvitaval kombel sai võidu 2002 ja 2006 ehk siis teisel korral täpselt siis, kui naiskond viie hooaja jooksul korra ei võitnud. Nüüd lõpuks õnnestus teha kuldne duubel.

scroll to top